Politika

Blinken pisao Konakoviću: Čović opstruiše Južnu interkonekciju

Američki državni sekretar Anthony Blinken uputio je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovien Elmedinu Konakoviću…

Američki državni sekretar Anthony Blinken uputio je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovien Elmedinu Konakoviću u kojem ga poziva da izvrši pritisak na lidera HDZ-a Dragana Čovića i ubrza projekat Južne interkonekcije.

U pismu koje je objavio portal Istraga.ba navodi se da je Južna interkonekcija projekat koji je neophodan za energetsku sigurnost i ubrzano isključivanje uglja.

“Međutim, stalna kašnjenja u ovom kritičnom projektu prijete njegovoj realizaciji. Pozivamo Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine da donese zakon o Južnoj interkonekciji, koji je izrađen uz konsultacije s međunarodnim stručnjacima i predstavlja ključni korak prema izdavanju dozvola, finansiranju i izgradnji plinovoda. BH-Gas, operator prijenosnog sistema u Federaciji, mora implementirati ovaj projekat kako bi osigurao energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine”, navodi se u pismu.

U pismu potiču i kompaniju BH Gas da oduzme potrebne reforme upravljanja kako bi je osnažili da služi svim stanovnicima Federacije.

“S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim materija. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU”, piše Blinken.

Blinken navodi u pismu da Konakovićeva jasna poruka Čoviću treba biti da on bez odlaganja usvoji zakon o Južnoj ineterkonekciji onako kako ga je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH u decembru 2021. godine.

“Isti zahtjev šaljem i hrvatskom ministru vanjskih poslova Griiću-Radmanu, a naše ambasade će to pratiti. Radujemo se našem kontinuiranom radu na jačanju vaše energetske sigurnosti ne samo diversifikacijom energetskih ruta, već i diversifikacijom izvora energije kako bismo unaprijedili obaveze preuzete na COP28 za trostruko povećanje obnovljive energije na globalnom nivou i prijelaz s fosilnih goriva. Ovi zajednički napori osigurat će još veću energetsku sigurnost za vaše zemlje”, zaključuje se u pismu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh