Politika

Dodik poručio Forti: Ne može se biti liberal i podanik

“Tri puta sam pročitao izjavu Edina Forte, koji je pozvao ‘njemačkog građanina’ Christiana Schmidta da “interveniše” u BiH.

Milorad Dodik - Twitter

Posljednji put kada su Nijemci sebi dali za pravo da “intervenišu” na ovim prostorima, to se završilo pokoljima na Kozari, Јasenovcem, Prebilovcima i brojnim tragedijama”, istakao je Milorad Dodik.

– Posljednji put kada smo oduzeli Nijemcima pravo da ovdje intervenišu, nastala je BiH kakva je jedino moguća – zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, kojima pripada jednako i nikome ne pripada najviše. Takva BiH podrazumijeva da se oko svega dogovorimo. Nijedan dogovor se neće jednako ili u potpunosti svidjeti Forti, Čoviću ili meni, ali će bar biti rezultat demokratskog procesa naših naroda koji žive u Evropi 21. vijeka – rekao je Dodik.

Dodik naglašava da se iznenadio da neko ko sebe izdaje za liberala poziva na to da pojedinac, stranac, nelegalan i nelegitiman, kako on naziva Visokog predstavnika u BiH, donosi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH.

– Na kom jeziku treba da vam kažem da biste razumjeli – zakone u BiH može donositi samo Parlamentarna skupština BiH. Koliko puta da vam ponovim da biste shvatili – Schmidt nije visoki predstavnik, možda je “visoko božanstvo” za bošnjačke političare i može biti samo visoki predstavnik u Federaciji BiH, koja ga očigledno prihvata. Da li da vam crtam da konačno prihvatite da Schmidtova želja može za vas biti zapovijest, ali za RS ne znači ništa? Ili, kako je moguće da lider Forto ignoriše stavove Srba i Hrvata o temi Izbornog zakona, i pokazuju da je ta lopurda Schmidt njihov, muslimanski, i da izvršava njihove naloge – poručio je Dodik.

Predsjednik RS-a naglašava da je dosta tih nadobudnih “demokrata”, “mislilaca”, “svaštara” i “sveznalica”.

– Dogovora u BiH nema zato što vi ne želite dogovor. Vi želite da vladate Srbima i Hrvatima. Vaša servilnost postaje degutantna, a vaše bježanje od odgovornosti tragično. Političari preuzimaju odgovornost, politikanti čekaju da drugi odluče umjesto njih – naglasio je Dodik.

Dodik poručuje da se ne može biti liberal i podanik Schmidta u isto vrijeme.

– Liberal bi, valjda, trebalo da zna da njegove slobode prestaju tamo gdje počinju tuđe. Podanik ne zna ništa. Podanik ne vidi ništa. Nema ni viziju ni jasan pravac jer ga putem vodi nametnuti Nijemac. Izbori u RS-u bit će održani ili po važećem zakonu, ili po izmijenjenom o kome se dogovorimo, ili po zakonu RS-a koji ćemo donijeti. Po Vašem i Schmidtovom neće. Schmidtove fantazije nas ne zanimaju – zaključio je Dodik, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh