Politika

SDA HNK: Potpisujemo sporazum s HDZ i SDP o formiranju Vlade

SDA HNK je saopštila kako je donijela odluku da potpiše Sporazum sa HDZ BiH i SDP o formiranju Vlade HNK.

Mostar - Facebook

– Uvažavajući dosadašnji tok pregovora, trenutne političke okolnosti te svjesni političke obaveze i odgovornosti, Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK na sjednici održanoj u Mostaru donio je odluku da potpiše Sporazum sa HDZ BiH i SDP o formiranju Vlade HNK, navode iz SDA.

Dodaju da je ovakva odluka donesena nakon više faza razgovora sa onim političkim subjektima koji su na osnovu izbornih rezultata dobili legitimitet da formiraju vlast u ovom kantonu.

– Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK odluku je donio isključivo u interesu svih građana ovoga kantona smatrajući da su iscrpljene sve političke mogućnosti u daljim razgovorima, i da ovaj kanton treba dobiti novu vladu. Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK cijenjeći dosadašnji partnerski odnos sa NES – regija Hercegovina, smatra da se saradnja ova dva politička subjekta treba dalje nastaviti. U tom pravcu SDA HNK formirao je tim koji će raditi na unaprijeđenju saradnje na nivou kantona, gradova i općina za razvijanje partnerstva političkog i operativnog djelovanja SDA i NES-a na području HNK, navode u sopćenju.

Podsjetimo, Vijesti.ba su ranije objavile kako je u hotelu Evropa u Sarajevu danas održan sastanak o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu između SDA i NES-a.

NES je iznio opredijeljenje da sačuva partnerstvo sa SDA te da je potrebno naći rješenje u pogledu formiranja Vlade HNK.

– Nastaviti ćemo razgovore. Potrebno je da niko da ne bude isključiv, građani očekuju vlast. Interese i lične emocije treba ostaviti po strani i raditi za interese građana. Sada SDA mora donijeti odluku kako vidi NES – da li kao partnera ili će podleći ucjenama SDP-a. Kada kažu svoj stav, NES će odlučiti kako dalje. Podsjetiću da je u januaru NES bio poželjan partner SDP-u u HNK, a SDA nije, a sada je obrnuto, rekao je Anel Kljako.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh