Politika

Entitetske komisije za sigurnost razgovarale o napadima na povratnike: Pojačati pritisak na policijske agencije u BiH

Nijedna policijska agencija ne voli jak parlamentarni nadzor, rekao je Mioković

U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, s posebnim fokusom na sve češćim napadima na povratničku populaciju.

Predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma FBiH Dragan Mioković rekao je novinaru Anadolu kako se na današnjem sastanku razgovaralo o “spornim temama za visoku politiku”.

Zadovoljan sastankom
Mioković je naglasio kako je veoma zadovoljan današnjim sastankom.

– Složili smo se da problematiku ugrožavanja povratnika u oba entiteta treba posebno posmatrati. Da mi kao parlament trebamo izvršiti pritisak, ako treba kroz poboljšanje zakonske regulative, da policijske agencije to moraju da urade do kraja – rekao je Mioković.

Dodao je kako su se učesnici sastanka složili da će u narednom periodu na svakoj sjednici i kroz zastupničke inicijative tražiti izvještaj dokle se s tim došlo.

Mioković je dodao kako je danas također dogovoreno da se do kraja ove godine održi još jedan sastanak na koji će osim entitetskih, biti pozvane i dvije komisije sa državnog nivoa koje se bave istom problematikom.

Operativno policijsko tijelo
– Taj sastanak će biti održan u Banjoj Luci, a prisustvovat će mu četiri specijalistička tijela u ovoj zemlji i iznijet ćemo na sto sve probleme – dodao je Mioković.

Podsjeća kako komisije nisu operativno policijsko tijelo i nisu u stanju da nešto istražuju, ali kako će na ovaj način ustanoviti propuste u internoj komunikaciji.

Na sastanku je naglašeno kako će ubuduće insistirati na jačanju parlamentarnog nadzora.

– Nijedna policijska agencija ne voli jak parlamentarni nadzor. Mi ćemo im ga priuštiti i imat će ga. Tri godine mandata je pred nama. Odgovorno vam tvrdim da će ga imati – zaključio je Mioković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh