Politika

Elmedin Konaković: Učinit ćemo sve da Trojka ostane stabilna

Vijećnici u Općini Centar službeno su potvrdili opoziv načelnika Srđana Mandića. Konačnu riječ imat će građani u septembru.

Elmedin Konaković / FENA

O opozivu Mandića, Trojci, državnoj koaliciji, Federaciji, EU putu Bosne i Hercegovine i radu Ministarstva vanjskih poslova u Dnevniku 3 govorio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

“Nije tajna da smo unutar NiP-a imali različite stavove po tom pitanju. Skeptik sam da imamo neko dobro rješenje ukoliko dođe do Mandićevog opoziva. Danas je bilo mnogo onih koji su me pitali da li opoziv Mandića utječe na odnose u Trojci, komunicirao sam s oba predsjednika jer želim da imamo iskreno i dobre odnose. Mislim i učinit ćemo sve da Trojka ostane stabilna i kompaktna. Ovo u Centru nam nije trebalo. Međutim, nije ovo jedini problem. Imali smo sličnu situaciju u Novom Sarajevu u kojem je SDP, predvođen načelnikom Tanovićem, napravio većinu sa SDA i smijenio rukovodstvo Naše stranke i Naroda i pravde”, rekao je Konaković.

Navodi kako su imali kritike na Mandićev rad, ali da je opoziv radikalna opcija koja treba u konačnici rezultirati boljim rješenjem. Kaže kako je razgovarao s vijećnicima NiP-a u Centru i da je njihova vizija da se pravi većina sa Strankom za BiH ili SDA-om, što se, kategoričan je, neće desiti.

“Narod i pravda se drži svoga sporazuma i pružene ruke i po tome smo prepoznati, ali ću ih saslušati jer ovo nije društvo jednog lica”, kaže Konaković.

Dodaje kako u NiP-u ima puno disonantnih tonova i drugačijih pogleda, ali da se do sada ni na jednoj važnoj temi nisu razišli.

“Nisam bio za opoziv, vijećnici jesu, ostali su kompaktni. Teško da se referendum može desiti 17. jer sad ide procedura, nabavka listića, koju vodi Mandić, i niz drugih stvari.”

Na pitanje očekuje li zbog opoziva Mandića revanšizam iz stranaka Trojke u kojem bi načelnik Ilidže Nermin Muzur mogao biti sljedeći, Konaković poručuje da partneri imaju pravo biti ljuti, ali da je Muzur ubjedljivo najbolji načelnik u Bosni i Hercegovini te bi mu građani Ilidže dali podršku i, kako je rekao, kad bismo se svi udružili da ga smijenimo.

“Trojka nije ugrožena, u viber grupi Forto, Nikšić i ja nabrzinu smo razmijenili neke informacije i mislim da bismo kao ozbiljni ljudi trebali sačuvati i stabilizirati odnose i možda iz ovoga izaći jači s nekim jasnim pokazateljima da trebamo svako unutar svoje stranke još jednom pretresti sve, pa i odnose unutar same koalicije kako nekoliko pojedinaca ne bi poremetilo ono što smo gradili četiri-pet godina i što je dalo ozbiljne rezultate, pogotovo u Kantonu Sarajevo”, kaže Konaković.

Kad je u pitanju stabilnost koalicije na državnom nivou, ističe da će ona zavisiti od nekoliko sjednica parlamenata u augustu koje naziva ključnim za potvrdu da li ona funkcioniše.

“Dodik ima svoju drugu stranu, nije ona ništa novo, to je nešto što od njega gledamo i navikli smo. Možda je za nijansu glasniji nego ranije, ali kad bismo gledali samo šta Dodik govori, onda nikada niko ne bi sjeo za taj sto. Sjedali su ranije i SDA i DF i bili u koalicijama. Mi to radimo puno bolje od njih, isporučujemo rezultate s ovakvim Dodikom. Ako bude ispunio obećanja koja nam je dao na posljednjem sastanku, onda cijela ova priča ima smisla”, kaže Konaković.

Podsjećanja radi, Dodik je na tom sastanku najavio da će pokrenuti proces popune Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nedostajući sucima iz RS-a, ali je nakon toga rekao da to neće uraditi dok se ne usvoji Zakon o ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Na pitanje hoće li doći do imenovanja Srđana Amidžića za ministra finansija Bosne i Hercegovine ukoliko Dodik ne pokrene popunu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Konaković navodi kako je dogovoreno nekoliko paralelnih procesa, među kojima je i imenovanje ministra finansija. U prvom krugu je nekoliko važnih zakona, Konaković kaže kako imaju dogovor da i ti zakoni i imenovanje ministra budu usvojeni u nekoliko dana. Međutim, Zakon o ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je nešto na šta ne gledaju svi isto i – ističe – nisu za to da u ovom trenutku iz njega odu strane sudije.

“Nemamo ništa protiv da radne grupe sjednu i počnu raditi na zakonu, mi ćemo donijeti svoje prijedloge, SNSD i HDZ svoje i priča o svih 14 (prioritetnih uvjeta koje BiH mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu u EU) treba da starta odmah, samo što je realno da se neki usvoje u kratkom roku, a neki će trajati malo duže”, naveo je Konaković.

Osvrnuo se i na brojne susrete u regiji i svijetu koje je kao ministar vanjskih poslova imao dosad. Tvrdi kako konkretno djelovanje Brisela, Washingtona i drugih velikih centara pokazuje da su Bosni i Hercegovini širom otvorena vrata, šire nego zadnjih 10 godina.

“Ovo je momentum koji ne bismo trebali propustiti. Ovo bi mogla biti još jedna raskrsnica poput one s aprilskim paketom, kada je nakon propuštene šanse Bosna i Hercegovina ušla u duboku krizu. Pogotovo Brisel je otvorio jednu priču o Zapadnom Balkanu koju smo generirali mi, ministar vanjskih poslova iz regije, koja znači više prava prije članstva, pristup zajedničkom tržištu. Na fondovima je Bosna i Hercegovina ‘počašćena’ možda baš zbog našeg dobrog rada s 303 miliona eura grant sredstava, što je bilo 57% od ukupnog iznosa za cijeli region”, istakao je Konaković.

Dodaje kako su sve to znakovi da je Bosna i Hercegovina napokon tamo gdje joj je i mjesto – u fokusu donosilaca odluka. Zato mu, ističe, teško padaju svakodnevne polemike i unutrašnje turbulencije.

Upitan je da prokomentira i kontroverze u vezi s izjavama bh. ambasadora u Srbiji Aleksandra Vranješa, koji je rekao da su studentice koje su glorificirale ratne zločince samo iznijele svoj stav. Bećirović i Komšić zbog toga su tražili od Konakovića da ga pozove na konsultacije, a on njih da ga smijene. Konaković kaže kako je to njegova smjena u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Oni su ga, kaže imenovali i za njega glasali, a predložila ga je Željka Cvijanović.

“Nije on bio nepoznata osoba, i prije imenovanja je imao slične izjave. Ja ne mogu prevaspitati nikoga. Zvao sam ga, on mi je rekao da se neće odazvati i nemam nikakav način da ga poslije toga sankcionišem. Ali članovi Predsjedništva imaju pravo pokrenuti njegovu smjenu. Ja mu ne mogu ni platu smanjiti, nemam nikakve alate da ga sankcionišem”, poručio je Konaković.

Na kraju se dotakao i odnosa u Federaciji, poručio da je koalicija stabilna, ali da bi se trebalo “ozbiljnije reagovati na neke dezinformacije”, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh