Politika

Kenedi nema mnogo šansi protiv Bajdena, ali bi mogao ugroziti njegov rezibor

Robert F. Kenedi Junior objavio je da izaziva Džoa Bajdena za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničkog kandidata.

On kaže da korporacije imaju prevelik uticaj na vladu i da su posljedice toga devastirajuće.

“Da otruju našu djecu i naše ljude hemikalijama i farmaceutskim drogama, da opljačkaju naše resurse, da oslabe i smanje našu srednju klasu i da nas drže u konstantnom stanju rata”, kaže Robert F. KenedI Junior, kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata.

Kenedi je poznat kao sin američkog javnog tužitelja Roberta F. Kenedija i bratanac bivšeg predsjednika Džona Kenedija, ali i kao neko ko dugo vremena iskazuje skepsu prema vakcinama i promoviše teorije koje su naučno diskreditovane. Pozivao je na zatvaranje američko-meksičke granice i navodio da su lijekovi na recept odgovorni za masovne pucnjave u Sjedinjenim Državama.

U junu, organizacija “Real Clear Politics”, koja se bavi anketama, je navela da oko 14% demokrata podržava Kenedija, u poređenju sa 64%, koliko ih podržava Bajdena.

Analitičari kažu da iako njegova kampanja na samom početku pokazuje znakove da ima podršku, nejasno je kakve on političke mere predlaže sa kojima bi se birači mogli povezati.

“Želimo da imamo bezbjedne vakcine. Želimo da ozbiljno razmislimo o odlasku u Ukrajinu, čemu se on protivi. Želimo da ozbiljno razmislimo o oružju i onome što uzrokuje nasilje oružjem koje imamo. Problem je u tome što nije jasno gdje nas vode njegove mjere”, navodi HenrI Brejdi, profesor političkih nauka sa Univerziteta Berkli.

Kao advokat koji se bavi životnom sredinom, Kenedi bi mogao privući glasače Demokratske stranke koji se zanimaju za ekologiju, ili one koji na demokratskim predizborima planiraju glasati iz protesta prema Bajednovim politikama.

Ipak, politički naučnik, Hans Noel, kaže da Kenedi neće moći pobijediti Bajdena u borbi za nominaciju demokrata:

“Nije vjerovatno da će to promijeniti ishod. Ali naravno, moglo bi da iskomplikuje trku, i postane tema razgovora, i birači bi mogli da izraze frustraciju Bajdenom.”

Ipak, neki misle da bi Bajdenov tim trebao pripaziti na Kenedijevu kampanju, imajući u vidu njegove rezultate u ispitivanjima javnog mnijenja.

“Mnogi ljudi se pitaju. OK, znate, Bajden će imati više od 80 godina do održavanja izbora naredne godine. Ko su nam druge opcije?”, kaže politički analitičar Džej Majls Kolman.

I Bajdenova i Kenedijeva kampanja odbili su zahtjeve Glasa Amerike za komentar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh