Politika

Dodik: Na sceni je rušenje mene i Vučića, RS odbacuje Schmidta i njegove odluke

Predsjednik RS Milorad Dodik obratio se danas na Kozari povodom odluka Christiana Schmidta.

Milorad Dodik - Twitter

– RS odbacuje Schmidta kao visokog predstavnika jer nije potvrđena u Savjetu bezbjednositi UN-a, rekao je Dodik.

Dodao je da on nema legitimitet da bude visoki predstavnik i da je on podvala srpskom napadau.

– Radi se o poslom napadu na RS i Srbiju, s namjerama da se sruše vlast u RS i Srbiji na sceni je sinhronizovani napad na mene i Vučić. Ako nas skinu onda je nestalo Kosovo i nestala je RS. Vučić i ja to razumijemo, rekao je Dodik.

On je potom govorio o Aneksu 10 kojim je, kako kaže, regulisano biranje visokog predstavnika.

– Taj Aneks 10 je rekao da visokog predstavnika biraju strane potpisnice Dejtona, a da tu odluku potvrđuje Savjet bezbjednosti UN-a. Ovdje to nije ispoštovano. Schmidt se lažno predstavlja lažno od prvog dana, rekao je Dodik.

On je potom rekao da američki i britanski ambasadori imaju plan, a da EU ispada smješna prateći njihovu politiku.

– Ono što je urađeno jučer je dio tog plana. Ja bih razumio da se ovdje radi o 1523. godini kada su muslimani sa mosta skakalo na glavi kada im dolazi strani izaslanik. Nema suvereniteta gdje upravlja stranac, to je onda kolonija. Mi smo kolonija, ako to prihvatamo, rekao je Dodik i dodoa da je plan da se RS ukine i da nestane.

On je dodao da ne način kako je Schmidt došao ravno tome kada bi neko došao i rekao – ja sam rimski papa.

– Mi razmatramo da Schmidta težimo njemačkom zakonodavstvu. Tužit ćemo ga. Ovo je dio projekta koji je smislila Angela Merkel da bi ga se otarasila i izmjestila od afere u kojoj je bio u Njemačkoj, rekao je Dodik.

– NSRS neće prihvatiti bilo kakve odluke koje je donio, rekao je Dodik i dodao da bi prihvatanjem pogazili sve za šta se bore.

On je dodao da su SAD u funkciji muslimanskih rješenja u BiH i da su im u Dejtonu obećali da će razgraditi RS.

– Tako je i na Kosovu gdje Escobar kaže da ne razumije Kurtija jer rade sve da im pomogne. Sve je to pokušaj da Srbija ostane bez Kosova i da se razgradi RS. Zato je pritisak na Srbiju i pokušaj da se napravi razdor između Banjaluke i Beograda. Vrijeme je da odlučimo kakvu BiH hoćemo. Hoće li biti dejtonska ili protektorat. Mi smo protiv protektorata, kaže Dodik, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh