Politika

Milanović: Apeliram da se u vođenju državnih poslova, svog naroda u BiH, ponašate uspravnije, drskije

Predsjednik RH Zoran Milanović u ponedjeljak je u povodu Dana Šibensko-kninske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine, …

Zoran Milanović - pixsell

… a u obraćanju se osvrnuo na deset godina članstva Hrvatske u Evropskoj uniji izjavivši da RH nije nije dovoljno napredovala.

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u šibenskom HNK-u, Milanović je rekao kako je došlo vrijeme da “prestanemo idealizirati i idolizirati Evropsku uniju”.

“Moja bilanca prvih deset godina Hrvatske u EU je – bez pretjeranog oduševljenja, molim”, kazao je predsjednik RH, u svom osvrtu na skoru desetu obljetnicu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Dodao je da EU nije ispunjenje “svih naših ovozemaljskih, vanzemaljskih i božanskih želja”, da je ono za što se hrvatski narod trebao boriti, a to je Hrvatska, ispunjeno, pišu Vijesti.

Milanović je također rekao kako mehanizmi odlučivanja EU nisu demokratski, da je sistem političke odgovornosti manji nego u Hrvatskoj i da o pitanjima mira i rata odlučuju ljudi koji za to nisu birani, dok se za mišljenje naroda ne pita.

“To su ozbiljne stvari koje se prelamaju ili se mogu prelamati u nekoj slijedećoj krizi na naše vitalne nacionalne interese i zato apeliram stalno da se u vođenju državnih poslova, materijalnih interesa, statusa svog naroda, svog naroda u BiH, ponašate uspravnije, drskije. Sebičnost je način opstanka”, rekao je okupljenima na svečanoj sjednici Milanović.

“Prestanimo s iluzijama”, dodao je, “živimo u kompliciranom i nepravednom svijetu u kojem nas se za krupne odluke ne pita, važno je da sačuvamo samopoštovanje”.

Milanović je poručio da je Hrvatska previše ovisna o “ključnoj stvari, a to je svjetski, evropski mir”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh