Politika

Predsjedateljica Krišto s europskim povjerenikom Várhelyijem

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Bruxellesu s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem o europskim integracijama i regionalnim pitanjima.

Predsjedateljica Krišto s europskim povjerenikom Várhelyijem - pr / haber.ba

Predsjedateljica Krišto je tokom susreta naglasila da europska Bosna i Hercegovina nema alternativu, da proces pridruživanja EU-u ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet naše zemlje te da je stoga rad Vijeća ministara BiH u potpunosti usmjeren ostvarenju toga cilja. Upravo s tim ciljem, 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu jest u fokusu rada institucija BiH.

Predsjedateljica Krišto je posebice naglasila značaj izmjena izbornog zakonodavstva u svrhu osiguranja jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, kao i uklanjanja svih diskriminacija utvrđenih presudama Europskog suda za ljudska prava te relaksiranja političkih odnosa u zemlji i boljeg fokusiranja na europska pitanja.

Povjerenik Várhelyi je rekao da je današnji sastanak snažan politički signal i podrška BiH na europskom putu. Istaknuo je važnost značajnog napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, odnosno osam, kako bi se što prije krenulo s političkim dijalogom na najvišoj razini.

Predsjedateljica Krišto je naglasila važnost suradnje država regije u implementiranju europskih standarda i praksi u međusobnim odnosima jer se upravo kroz taj segment djelovanja ogleda i odlučnost i spremnost da postanemo dio europske obitelji. Dodala je da je Bosna i Hercegovina aktivni sudionik brojnih regionalnih inicijativa za Zapadni Balkan i ostaje predana Berlinskom procesu, kao najvažnijem integracijskom alatu.

Predsjedateljica Krišto je zahvalila EU-u na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini i regiji, posebice u snaženju regionalne suradnje na infrastrukturnim projektima u oblastima prometa i energetike od kojih imaju korist svi građani regije. Istaknula je spremnost Vijeća ministara BiH da poboljša suradnju s Europskom komisijom i radi na ubrzanju implementacije mnogobrojnih tekućih projekata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh