Politika

Čović: Povjerenje u SDA je izgubljeno, u petak sastanak sa Trojkom

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je kako će se u petak, 24. marta, u Mostaru susresti izaslanstva stranaka okupljenih oko HNS-a BiH i oko stranaka Trojke.

Dragan Čović - haber.ba

Taj sastanak, kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, rezultirat će sporazumom koji će otkloniti bilo kakav nesporazum između političkih grupacija.

– U taj sporazum ugradit ćemo precizno svaki resor u Vladi FBiH, svaku instituciju, a ima ih jako mnogo, da znamo tačno kakvu ko ima obvezu od dva bloka prema određenoj instituciji. To bi naslonili na sporazum koji imamo na nivou države, izjavio je Čović.

Govoreći o vremenskim rokovima, prvi čovjek HNS-a dodao je da očekuje da će posao oko imenovanja nove izvršne vlasti u Federaciji biti okončan do kraja aprila.

– U vezi toga smo dali informacije i kako vidimo dinamiku oko kantona koji nisu izvršili imenovanja. Dotakli smo se spinova određenih pojedinaca koji pokušavaju uznemiriti duhove. Želimo stvoriti miran ambijent koji će garantirati sigurnost, ali i ambijent za investicije kako bismo mijenjali ekonomske, socijalne i demografske politike. Napravit ćemo sporazum i definisati odnose dva bloka, bez obzira da li su u pitanju resori ili drugi odnosi. Oko toga smo dali informacije i kako vidimo dinamiku oko županija koji nisu izvršili imenovanja, istakao je Čović.

Osvrnuo se i novu najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o secesiji.

– Već sam rekao da sam za stvaranje ambijenta u kojem ćemo u miru donositi odluke tako da izjava na jednoj strani uvijek dobije odgovor na drugoj. Ne trebamo padati na spinove. Niko nas ne treba uvlačiti u raspravu. Mi iz izvršne i zakonodavne vlasti se bavimo budućnošću, izbornim zakonom, reformama, poljoprivredom, fiskalnim problemima, energetikom… Na to želimo slati jasne odgovore. Resore nemamo, imat ćemo ih tada kada ih potpišemo, naglasio je.

Dotakao se i saradnje sa SDA naglašavajući da je ta stranka izgubila povjerenje.

– Ne izbjegavam SDA niti bilo koga. Imamo partnere s kojima gradimo vlast. Možda će to na nivou kantona biti potpuno drugačije. Pogledajte gradska vijeća – niko nikoga ne izbjegava. Stvaramo ambijent međusobnog povjerenja. Kada dođe nešto na Vijeće ministara, insistiramo da prođe jednoglasno. Povjerenje s SDA je izgubljeno. Moguće da će doći vrijeme kada će se to promijeniti. Pokušavamo da ova parlamentarna većina prati Vladu. Trebat će nekog nadmudrivanja, zaključio je Čović.

Predsjedništvo HNS-a na današnjoj sjednici ponovo je za predsjednika Glavnog vijeća te organizacije izabralo Božu Ljubića, a za tajnika HNS-a Josipa Merdžu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh