Politika

Evropski parlament usvojio rezoluciju: Zatražene sankcije za Dodika, poznato i zbog čega

Osuđuju se secesionistički potezi RS-a, navodi se u dokumentu

Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Ovaj dokument u jednom svom dijelu se dotiče i Bosne i Hercegovine. Rezolucijom se, između ostalog, pozivaju članice EU na angažman u provođenju reformi.

Jedina bh. zvaničnik koji se spominje imenom i prezimenom je predsjednik RS-a Milorad Dodik, za kojeg Evropski parlament traži nametanje sankcija.

Dio Rezolucije u kojem se govori o BiH prenosimo u cijelosti.

– Evropski parlament poziva na angažman EU-a sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se pronašla rješenja za probleme koji ometaju daljnje reforme, uključujući provedbu 14 ključnih prioriteta u Bosni i Hercegovini i osiguranje provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naglašava važnost evropske integracije ovih partnerskih država za stabilnost i sigurnost cijelog kontinenta. Poziva EU da podrži civilno društvo na zapadnom Balkanu u promicanju i širenju evropskih vrijednosti.

Pohvaljuje rad EUFOR-ove operacije Althea, koja doprinosi miru, stabilizaciji i evropskoj integraciji BiH. Ponavlja činjenicu da ova operacija i dalje igra ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost BiH i regije. Naglašava, u svjetlu mogućeg budućeg proširenja, potrebu za efikasnijim donošenjem odluka na nivou EU-a.

Najoštrije osuđuje neustavne secesionističke poteze vlasti Republike Srpske usmjerene na stvaranje paralelnih institucija u oblasti lijekova i medicinske opreme, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja, čime se potkopavaju državne strukture Bosne i Hercegovine i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju njenom jedinstvu i teritorijalnom integritetu.

Osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i rusko strano uplitanje. Poziva Vijeće da uvede ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, stoji u Rezoluciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh