Politika

SIPA uhapsila državnog ministra Miloša Lučića

Uhapšen je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić.

Miloš Lučić - faktor.ba

Državnog ministra su, po nalogu Tužilaštva BiH uz asistenciju MUP-a RS, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Uhapšen je u teretani u Istočnom Sarajevu, piše Istraga.

Ministar Lučić osumnjičen je za zloupotrebu položaja.

Prema informacijama Istrage.ba, Lučić je osumnjičen da je službenu karticu koristio za plaćanje privatnih usluga. Također je osumnjičen za uzimanje novca za fiktivna putovanja, kao i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.

– Uporedo sa hapšenjem, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim djelima – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH, dodali su, i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

– Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouptrebe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom – pojasnili su iz Tužilaštva.

Lučić je kadar Nenada Nešića i Demokratskog narodnog saveza.

On je naime tokom 2020. godine potrošio više od 25.500 KM na ime reprezentacije, tako je Lučić potrošio 170 KM na piće u hotelu u Bosanskoj Dubici, dok je sa 819 KM platio sastanak povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, praznika koji se obilježava u entitetu RS.

Za sastanak s predstavnicima Javnog preduzeća Putevi RS-a dato je 387 KM, a 840 KM za sastanak sa s načelnikom Općine Istočni Stari Grad i načelnicima Sarajevsko-romanijske regije.
Potvrdio
Vilić: Pratilac ministra Lučića uhapšen zbog droge i zasigurno ostaje bez posla

Među 114 stavki koje je “ostvario” ministar, Lučić je potrošio i 92 KM na sastanku sa šefom kabineta Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za doručak u hotelu u Banjoj Luci oko 30 KM, platio je 50 KM goriva za putovanje u Bosansku Dubicu mada su troškovi goriva posebna stavka u budžetu, dok je za izradu novogodišnjih čestitki izdvojeno 350 KM, a za kožne mape sa utisnutim grbom BiH i nazivom ministarstva 6.859 KM.

Naime, pratilac ministra Lučića Miloš Nikolić uhapšen je u krajem aprila ove godine zbog sumnje da je trgovao opojnom drogom spid.

Nikolić je uhapšen prilikom prodaje 10 kilograma droge spid. On je mjesecima bio meta Tužilaštva BiH koje je, u saradnji sa hrvatskim kolegama iz USKOK-a, angažiralo prikrivene istražitelje koji su u nekoliko navrata od Miloša Nikolića kupovali spid.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh