Politika

Konstituirana Skupština Posavskog kantona

Konstituirajuća sjednica Skupštine Posavskog kantona na kojoj je za predsjednika Skupštine izabran Blaž Župarić, a za dopredsjednike Svetlana Kamenjaš i Mujo Puzić održana je danas u Domaljevcu.

Skupština Posavskog kantona - Mirela Bektić

Skupština Posavskog kantona broji 21 zastupnika i svi su prihvatili mandate. HDZ BiH ima 12 zastupnika, SDA tri, HDZ 1990 dva, a po jednog zastupnika imaju SDP, Hrvatska republikanska stranka, PDA i Nezavisni.

Nakon uručenja Uvjerenja o dodjeli mandata, zastupnici su položili svečanu zakletvu.

Novoizabrani zastupnici na sjednici su usvojili odluke koje se odnose na radna tijela Skupštine, i to: Odluku o izboru Mandatno-imunitetne komisije i Odluku o izboru Komisije za izbor i imenovanja.

Konstituisani su klubovi zastupnika konstitutivnih naroda u Skupštini Posavskog kantona, koji su izabrali svoje predsjednike i kandidovali kandidate za izbor predsjednika ili dopredsjednika Skupštine. Skupština je jednoglasno pojedinačno potvrdila prijedloge klubova naroda.

Za predsjednika Kluba zastupnika Hrvata izabran je Blaž Župarić, Kluba zastupnika Bošnjaka Kenan Delić i Kluba zastupnika Srba Svetlana Kamenjaš.

Potvrđeni kandidati su između sebe odlučili i izvijestili Skupštinu da je Blaž Župarić (HDZ BiH) predsjednik, a Svetlana Kamenjaš (HDZ BiH) i Mujo Puzić (PDA) dopredsjednici Skupštine.

Skupština je prihvatila prijedlog predsjednika Blaža Župarića da se sjednica prekine i nastavi kad se steknu uslovi koji su u nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u vezi sa izborom u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, saopćeno je iz Skupštine Posavskog kantona, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh