Politika

Dodik nakon sastanka s Putinom: U septembru se ponovo sastajemo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se večeras u Sankt Petersburgu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Milorad Dodik - N1

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti, da je razgovarano o više tema, prije svega političkih, poput uloge Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma.

On je rekao da je Putina informirao da se Kristijan Šmit predstavlja kao visoki predstavnik u BiH iako nema odluke Vijeća sigurnosti UN o tome.

– Ovo je bio važan sastanak, prijateljski.

Dodik je rekao da je razgovarano i o važnim infrastrukturnim pitanjima i da je potvrđeno opredjeljenje da se zajedno gradi gasovod u RS i dvije elektrane, jedna kod Prijedora, druga kod Banja Luke.

– One će omogućiti gas koji je tamo potreban. Spremamo da završimo neke procedure – rekao je Dodik.

On je naveo da je ruskog predsjednika informirao i o tome da se ljudima iz RS uvode sankcije, uključujući i njega.

Dodik je rekao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti razgovarano o realizaciji projekata.

– Rusija ostaje značajan faktor odlučivanja u SB UN. Putin je rekao da je njihova ekonomska i finansijska situacija dosta stabilan i da nastavljaju sa putem stabilizacije ekonomije. Ulažu ogromne napore u reindustrijalizaciji i daju podršku privatnim investitorima koji bi proizvodili zamjenske proizvode – rekao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh