Politika

Saša Magazinović: HDZ ne može zaustaviti održavanje izbora

U povodu isteka roka za finansiranje izbora i pokušaju blokade njihovog održavanja od HDZ-a BiH, izjavom za javnost se oglasio šef kluba poslanika SDP U Parlamentu BiH Saša Magazinović, saopćio je SDPBiH.

Saša Magazinović - Faktor.ba

– Danas, kad prestaje rok za doznačavanje sredstava za izbore CIK-u, jasno je da blokada održavanja izbora od HDZ-a, o kojoj odavno govorimo, nije nikakva pretpostavka nego politička činjenica.

Klub SDP-a u državnom parlamentu je, prije više od godinu dana, predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira da li je budžet usvojen ili nije.

Još tad smo upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora i ponudili smo mehanizam za deblokadu. Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu i čekao je više od godinu dana da njegov tekst razmatra Dom naroda.

U ponedjeljak će se, po tom zakonu, izjasniti Komisija za budžet i ukoliko ga usvoji stiču se uslovi da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače CIK-u.

Ako su svi osim HDZ-a zagovornici održavanja izbora kao što to javno tvrde, onda ovo zakonsko rješenje definitivno deblokira održavanje izbora, jer ne postoji mogućnost da ga HDZ zaustavi niti na sjednici Komisije niti na sjednici Doma naroda. Izbori moraju i biće održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije – naveo je Magazinović, saopćio je SDP BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh