Politika

Dodik i Vučić danas na obilježavanju u Donjoj Gradini

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovat će danas u Spomen-području “Donja Gradina” …

Donja Gradina - Vijesti.ba

… obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora “Јasenovac” koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac bilo je skoro 20.000 djece, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh