Politika

Rusko prizemljenje Dodika, sad je na potezu Zapad

Piše: Ernad Metaj

Završena je i ta epizoda, Dodik je kako on tvrdi bio na sastanku kod predsjednika Rusije Vladimira Putina. Za razliku od razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na zvaničnoj stranici ruskog predsjednika nema nikakve vijesti o susretu sa Dodikom. Nema slika, nema video zapisa, a Dodik je u Rusiji bio nekoliko dana pa se stiče dojam da nije ni znao tačan termin prijema kod velikog saveznika. Iz toga se da iščitati da je odlazak u Rusiju bila još jedna Dodikova predstava kojom je sam sebe želio predstaviti velikim igračem spremnim da zapadnim diplomatama gurne prst u oko odlazeći kod mrskog im neprijatelja u jeku pregovora u BiH, prenosi NAP.

Jedino konkretno što Dodik tvrdi je dogovor da će RS nastaviti dobijati plin po sadašnjoj cijeni. Skuplje nego za Srbiju od koje primjera radi znatno jeftiniji plin iz Rusije dobija Njemačka. Interesantno je da sam Dodik kaže kako o mogućim sankcijama iz EU za njega nije bilo riječi, ali i da Rusija stoji iza svakog rješenja koje je po Ustavu BiH. Javne podrške secesionističkoj politici nema, što ipak ne isključuje da je Dodik ruski pijun koji im koristi da ojačaju svoju poziciju prema Zapadu.

Da je Dodikova moć upitna dalo se iščitati i iz posljednjeg javnog istupa uvijek odmjerenog SNSD-ovog državnog parlamentarca Lazara Prodanovića koji je jasno istakao da BiH ne može biti unitarna, ali i da ne može biti otcjepljenja RS-a. Prodanović je samo potvrdio tezu koja se već duže provlači u javnosti, a to je da sve manje SNSD-ovaca koristi radikalnu retoriku svog partijskog šefa.

Ne može bar javno više Dodik računati ni na podršku HDZ-a u želji da se poništi zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina. Pokazalo se da je takva politika preskupa za imidž Dragana Čovića u Hrvatskoj zbog čega se lider HDZ izvinio onima koje je svojom gestom povrijedio.

Sada Dodiku ostaje da svoju odlučnost i snagu potvrdi u NSRS gdje je najavljena sjednica o vraćanju nadležnosti RS-u. U opoziciji su uvjereni da će i to biti samo nova predstava za javnost, a bijeg predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića od učešća na takvoj sjednici ukazuje da u vladajućoj koaliciji postoji strah od Dodikovog avanturizma.

To svakako ne znači da je kriza u BiH blizu kraja, jer je već krenula predizborna kampanja, a pregovori o Izbornom zakonu i izmjenama Ustava BiH svakako će biti važno sredstvo za prikupljanje političkih poena. Sada je na potezu Zapad koji je svojom neodlučnošću dao vjetar u leđa Dodiku, ali novi vjetrovi iz Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke daju sve manje razloga za optimizam Dodika da neće biti snažnijeg pritiska na njega i politiku koju predstavlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh