Politika

Stoltenberg o BiH: Brine nas agresivna retorika Dodika

90-tih smo došli i zaustavili rat, od tada je NATO u BiH, rekao je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na press- konferenciji u Rigi nakon sastanaka šefova diplomatija država članica Alijanse.

Stoltenberg se osvrnuo na dešavanja u Rusiji i Ukrajini, Afganistanu, ali i zapadnom Balkanu s naglaskom na našu državu Bosnu i Hercegovinu.

– Na posljednjoj sesiji imali smo Finsku, Švedsku i visokog predstavnika EU Žozefa Borelja (Josep Borrell). Razgovarali smo o zapadnom Balkanu, jer je region postigao mnogo od sukoba iz 90-ih, ali vidimo da se tamo najavljuju tenzije, uključujući Kosovo, kao i u Bosni i Hercegovini, sa agresivnom retorikom, reformama i stranim akterima koji potkopavaju napredak.

NATO će nastaviti da promovira stabilnost i sigurnost i saradnju u regionu. Dogovorili smo se o važnosti našeg prisustva, uključujući naše misije KFOR i naših službenika u Beogradu i Sarajevu. Naša saradnja sa EU je ključna i mi ćemo nastaviti da zajednički radimo da očuvamo stabilnost i osiguramo podršku za reforme – kazao je Stoltenberg.

Naglasio je da NATO snažno podržava integritet BiH, te da NATO ima historiju u BiH.

– 90-tih smo došli i zaustavili rat, od tada je NATO u BiH. Naravno, brine nas agresivna retorika Dodika i njegova zapaljiva retorika potkopava Dejtonski sporazum i napore za izgradnju stabilne multietničke BiH – rekao je Stoltenberg.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh