Politika

Nedeljko Čubrilović se privremeno povukao iz NSRS-a, ovlasti prenio na zamjenika iz SNSD-a

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović se privremeno povlači iz Narodne skupštine Republike Srpske, a predsjedničke ovlasti je prenio na Denisa Šulića (SNSD).

Nedeljko Čubrilović - Vijesti.ba

Kako nam je kazao Šulić, koji predsjedava NSRS-om od jučer, Čubrilović se privremeno povukao iz zdravstvenih razloga. Kako je rečeno iz Odsjeka za odnose s javnošću Narodne skupštine RS-a, Čubrilović je jučer imao operativni zahvat, međutim nije navedeno kakav.

Čubrilović bi trebalo da se vrati na radno mjesto najkasnije za tri-četiri sedmice. Do tada će Šulić praviti raspored predsjedavanja sjednicama, a on će predsjedavati sutrašnjom redovnom sjednicom NSRS-a.

Na toj sutrašnjoj sjednici je nekoliko tačaka dnevnog reda vezano za pitanja u RS-u, a neće biti riječi o prijenosu nadležnosti. Iako je sjednica o toj temi trebala biti zakazana početkom, anajkasnije do sredine novembra, još uvijek nema najava o njenom potencijalnom održavanju, a pogotovo s obzirom na to da se Čubrilović privremeno povlači.

Inače, u posljednjih nekoliko dana se često špekulisalo o tome da se lider DEMOS-a Nebojša Čubrilović, koji je koalicioni partner SNSD-a, zapravo ne slaže s planom Milorada Dodika da državne nadležnosti prenese na nivo entiteta.

Ukoliko se pak saglasi s Dodikom i pristane na to da održi sjednicu NSRS-a na kojoj će biti izglasana bilo kakva promjena nadležnosti, to bi vrlo lako za njega moglo značiti sankcije. Ovakav ishod je vrlo realan s obzirom na to da su iz SAD-a najavili sankcije za zvaničnike Republike Srpske zbog kršenja Ustava Bosne i Hercegovine.

Čubrilović se nedavno sastao i s evropskim i američkim diplomatama koji su bili u Banjoj Luci. Te diplomate su razgovarale i s vlasti i s opozicionim liderima u RS-u, a Čubrilovića su Matthew Palmer i Angelina Eichhorst željeli upozoriti šta se može desiti ukoliko NSRS održi sjednice na kojima će se prenijeti nadležnosti, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh