Politika

Nikšić nakon što je okupio opoziciju: Donijeli smo osam zaključaka o ključnim pitanjima

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je nakon sastanka s predsjednicima ostalih opozicionih stranaka da su donijeli osam zaključaka.

Nermin Nikšić - Istinomjer.ba

“Pozvali smo predsjednike opozicionih partija i partija koje su opredjeljenje za zaštitu državotvornosti BiH, te zastupnike i delegate koji nisu u poziciji. Nije nebitno da kažemo da iza ovih partija stoji više od 450 hiljada glasova na prethodnim izborima i to je nešto što je respektabilna snaga. Mi smo pričali o ovoj krizi”, naveo je Nikšić.

Potpisali su, kako je rekao, osam zaključaka, a Nikšić je prepričao intenciju zaključaka.

“Ključno pitanje povratka odlučivanja u institucijama. Tražimo da se preduzme sve mjere kako bi se odlučivanje vratilo u institucije. Poučeni iskustvom kao i činjenicom da opozicione partije ne vjeruju vladajućim strankama, tražit ćemo da prvi potez budu izmjene izbornog zakona i to u tehničkom smislu”, naveo je Nikšić ističući da je potrebno osigurati tehničke uslove da ne dođe do krađe glasova.

On je istakao da se nakon toga može pristupiti i izmjenama Ustavama i dubinskim izmjenama Izbornog zakona.

“Također, dali smo podršku radu Schmidtu i podršku provođenja aktivnosti onih za koje on smatra da treba. Kao potpisnici smo se dogovorili i tretirali jos neke stvari. Prije svega pitanje državne imovine”, rekao je predsjednik SDP-a.

Istakao je da oni podržavaju rad OHR-a.

Negirao je informacije da je pozvan DF jer je to stranka koja čini vlast.

“Nismo pozvali SDA, HDZ i DF”, rekao je Nikšić, piše Raport.

Govreći o blokadi države, Nikšić je rekao da bi svi voljeli da pravosudne institucije rade svoj posao.

“Procesuirati sve one koji opstruiraju rad. Međunarodna zajednica treba da djeluje”, naveo je on.

A zašto nije pozvana opozicija u RS?

“Imamo slično mišljenje oko dosta stvari. Gledali smo da ovim zaključkom ne pogoršamo i ne otežamo situaciju ni nijima u RS niti građanima RS. Svjesno smo danas ovako organizirali sastanak.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh