Politika

Ramiz Salkić pozvao Schmidta da djeluje: “Izostanak reakcije će ohrabriti separatiste!”

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA) pozvao je i visokog predstavnika Christiana Schmidta da reaguje nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da formira entitetsku agenciju za lijekove. Poručio je da se ovim činom ugrožava mir.

Ramiz Salkić - Facebook

Ocijenio je da će, kako je naveo, izostanak brze i učinkovite reakcije nadležnih institucija i visokog predstavnika dodatno ohrabriti separatiste da nastave s neustavnim aktivnostima koje vode ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini.

Pozivam državne organe, zadužene da štite ustavni poredak Bosne i Hercegovine, da odmah reagiraju i poduzmu mjere protiv narodnih poslanika koji su krenuli u rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Pozivam i visokog predstavnika da reaguje u skladu sa mandatom kojeg ima na raspolaganju kao visoki predstavnik te sankcioniše narodne poslanike koji su krenuli u rušenje ustavnog poretka. Izostanak vaše brze i efikasne reakcije dodatno će ohrabriti separatiste da nastave svoje neustavne aktivnosti koje vode u potpuno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Salkić.

Podsjećamo, Narodna skupština je ranije danas tijesnom većinom podržala formiranje entitetske agencije za lijekove. Ovu odluku podržala su 43 poslanika, što je jedan više od potrebne većine, dok su dva poslanika bila suzdržana. Opozicija nije prisustvovala glasanju, jer je bila protiv ove odluke.

Ovim činom je narušena nadležnost državne vlasti, jer već postoji Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SDA) je najavio da će ovakva odluka biti donesena. Osim toga, obećao je da će se formirati entitetska vojska te da će SIPA-i i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) biti uskraćeno djelovanje u Republici Srpskoj.

Povratak nadležnosti, kako to Dodik naziva, je usljedio zbog nezadovoljstva odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina te odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je šumsko područje u ovom entitetu u vlasništvu države, piše Crna-hronika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh