Politika

Peta sjednica Gradskog vijeća / Mostara Vijeće tačku o parkingu odgodilo, a o sigurnosti odbilo uvrstiti u dnevni red

Vijeće tačku o parkingu odgodilo, a o sigurnosti odbilo uvrstiti u dnevni red.

Peta sjednica Gradskog vijeća - Haber.ba

Nekoliko itekako zanimljivih tačaka našlo se na petoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, koja se ponovno odužila do popodnevnih sati. Na dnevnom redu bile su se odluke o pristupanju izradi Prostornog plana za razdoblje 2008-2018, kao i o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana – Širi kompleks putničkog, željezničkog i autobuskog terminala. Raspravljano je i o ustanovama kulture, a na kraju je odgođeno izjašnjavanje o radu Mo parkinga, dok je tačka o aspektu sigurnosti u gradu – odbijena.

Kada je u pitanju skidanje odluke o Mo Parkingu, procedura iziskuje odluku koja bi potom trebala proći različite komisije, ukazao je predsjedavajući Salem Marić, dok je gradonačelnik Mario Kordić najavio da bi ona mogla biti usvojena možda već na narednoj sjednici.

– Prije devet godina rađen je elaborat, ambiciozno je tada predviđano kompletno rješenje koje se po mom sudu ni danas ne može implementirati na taj način. U rješavanje treba ući razumnije, pa Grad pokriti korak po korak, kako ne bismo napravili loš potez koji bi građane dodatno finansijski opteretio, rekao je Kordić.

Vijeće je većinom glasova uvojilo odluke o izmjenama urbanističkog plana koje se odnose na rejon Željezničke stanice, a kako bi se omogućila gradnja zgrade u dijelu gdje se danas nalaze prostorije Vodovoda.

– Prostorni plan jedna je od važnijih tačaka. Težište će u ovoj godini biti upravo na njoj, a određeni su također i konkretni termini. Dogovorili smo se i oko izmjene plana, jer se radi o odlukama koje nisu mijenjane od 2012, a investitori imaju nove potrebe. Grad se treba širiti, rekao je Marić.

Na samo početku sjednice odlučeno je i kako se ipak neće raspravljati o stanju sigurnosti, a ta je tačka skinuta sa dnevnog reda jer su vijećnici informaciju dobili u pisanom obliku, a tražili su ranije usmenog izvjestitelja, kao i iz razloga što je informacija o stanju stigla previše kasno – dan ranije u poslijepodnevnim satima.

– Argument predsjednika Kluba HDZ-a bio je da prijedlog trebaju doraditi nadležne komisije, dok je predsjedniku Kluba SDA smetalo što se u prijedlogu spominju samo Velež i Zrinjski. I jedan i drugi u suštini se prave nevješti, znajući da se radi o prijedlogu te da je u njemu moguće raditi izmjene i nakon usvajanja. Također, to je rezolucija koja bi usvajanjem potvrdila rezolutan stav vijećnika da smo spremni suočiti se sa nasiljem na sportskim terenima i ulicama, a onda krenuti u realizaciju onoga što se preporučuje. Ovo odbijanje shvatam onakvim kakvo i jeste – vladajućoj koaliciji nasilje očigledno nije prioritet i njima se ne žuri da se za isto nađe sistemsko rješenje. Nasilje im čak i odgovara, tvrdila je Baralija.

– To ćemo raditi svakih šest mjeseci i to nema veze s aktualnim događanjima. S obzirom da to nije rađeno osam godina, možda ljudi iz MUP-a nemaju ideju kako smo sve zamislili. Mislim da se radi o nepoznavanju procedura i nadam se da će se odazvati sljedećoj sjednici, rekao je Kordić.

Zanimljivo je bilo i tijekom rasprave u oblasti kulture. U 2020. izvedena su 464 programska sadržaja u 11 mostarskih ustanova kulture. Od toga broja, 39 bilo ih je online dok su mostarski kulturnjaci bili na 36 gostovanja. Sve ustanove poslovale su pozitivno, pa su odjel za društvene djelatnosti i gradonačelnik prihvatili izvještaje. Mirza Drežnjak ispred Odbora društvene djelatnosti Gradskog vijeća rekao je kako izvještaji ne održavaju pravu sliku finansijskog stanja, te da su urađeni u skladu s uputama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh