Politika

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio čestitku povodom Pesaha

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je u subotu čestitku svim bosanskohercegovačkim Jevrejima povodom Pesaha, javlja Anadolu Agency (AA).

Šefik Džaferović - Blogspot.com

Predsjedniku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakobu Finciju i svim bosanskohercegovačkim Jevrejima čestitam Pesah. Ovaj veliki jevrejski praznik nosi simboliku sticanja slobode i izlaska iz ropstva, te kao takav predstavlja slavljenje ljudskog dostojanstva i nade u bolju sutrašnjicu“, navedeno je u poruci Džaferovića, te dodano:

Želim da Jevreji Bosne i Hercegovine provedu praznične dane sa svojim najmilijima, te da radost Pesaha podijele sa svojim komšijama, u duhu bosanskohercegovačke tradicije međusobnog uvažavanja i zajedničkog života.

Pesah je najveći jevrejski praznik koji se obilježava u spomen na oslobođenje Jevreja iz ropstva. To je praznik koji Jevreji obilježavaju u okviru porodice, a obilježavanje počinje noć prije samog praznika večerom koja se naziva Seder. Za vrijeme večere ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje u Egiptu i na izbavljenje. Čitanje Hagade, koja opisuje događaje koji se odnose na praznik, je osnovni dio Sedera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh