Politika

HNS sa jedinstvenom listom u Mostaru

Stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor nastupit će u brojnim općinama i gradovima sjedinstvenom listom, uključujući i Grad Mostar, najavio je nakon današnje sjednice Glavnog vijeća ove nevladine organizacije predsjedavajući Božo Ljubić.

Glavno vijeće osporava sadašnji i saziv Centralne izborne komisije BiH, a u HNS-u se nikako ne mogu složiti ni sa odlukom da se izbori u Mostaru razdvoje od izbora u ostalim jedinicama lokalne samouprave. Podsjetio je i kako to nije
usaglašeno u sporazumu Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, potpisanom u junu ove godine u
Mostaru.Osvrnuo se i na posljednja dešavanja u regionu, prije svega na odnose Srbije i Kosova, te postizbornedogađaje u Crnoj Gori, koji su se kako je rekao, odrazili i na Bosnu i Hercegovinu.

– Svjedoci smo tekstova poput onog koji je objavljen na jednom od glasila SDA, a u kojem potpisaniReuf Bajrović govori kako je pobjedom pročetničkih snaga u Crnoj Gori, Bosna i Hercegovina okružena s tri neprijateljske države. Za Hrvate u BiH, Hrvatska nije neprijateljska država, a tu ne vidimni Srbiju, niti Crnu Goru. Suština je da se želi poručiti da je ovo bošnjačka država, dodao je Ljubić.Glavno vijeće HNS-a uskoro će izaći sa dokumentom koji ćemo prvo proslijediti Predsjedništvu, akasnije vjerovatno i institucijama u BiH i Međunarodnoj zajednici. Osudili su i izjavu Milorada Dodikakoji je rekao da bilo koji paket koji podrazumijeva priznanje Kosova mora imati i tačku o statusu RS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh