Politika

Čović najavio: “Na dobrom smo putu za izbore u Mostaru”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zahvalio je danas Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji.

Dragan Čović - Vijesti.ba

Ponovo je podržao HDZ Hrvatske uoči izbora za Sabor, dok je govoreći o eventualnom slabljenju položaja hrvatskog naroda u BiH u slučaju ispunjenja uslova za članstvo u Evropskoj uniji, kazao kako je u ovom trenutku ključ nesporazuma u odnosu države prema CIK-u i obrnuto, ali i da postoji i drugi problemi.

S partnerima intezivno pregovaramo o Mostaru, ali i o drugim problemima koji se tiču Izbornog zakona. Nastojimo ta dva paketa staviti na dnevni red i organizovati izbore u Mostaru, rekao je Čović.

Hrvatska je dosad snažno podržavala BiH na putu ka EU i NATO-u, tvrdio je Andrej Plenković, navodeći i da susjedi okrenuti jačanju odnosa dviju zemalja. Podsjetio je i da je usvojena nova metodologija pregovaranja koja je dobra za sve države koje će voditi pregovore.

Naša trajna obaveza ostaje borba za ravnopravnost najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u zemlji. Hrvati, dakle, moraju biti adekvatno zastupljenki i legitimni u svim institucijama države. Smatramo da je potrebno otkloniti određene poteškoće kako bismo imali učinkovitije funkcionisanje Bosne i Hercegovine, dodao je Plenković.

Hrvatska, kako je rekao, ostaje orijentisana na saradnju sa našoj zemljom i po pitanju migrantske krize. Protivi se podizanju žice na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uz pohvale novom premijeru Grčke koji je onemogućio slobodan ulazak migrantima na prostor Evropske unije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh