Politika

MVP BiH traži od Hrvatske izjašnjenje o sječi šuma u graničnom pojasu

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) traži od institucija Republike Hrvatske zvanične stavove povodom dešavanja u pograničnom pojasu, a u vezi sa sječom šume uz državnu granicu sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), saopšteno je iz ovog ministarstva.

Bisera Turković - Radiosarajevo.ba

Reakcija MVP BiH uslijedila je nakon što je premijer Unsko – sanskog kantona, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, Mustafa Ružnić upozorio nadležne institucije u BiH da J.P. ‘Hrvatske šume’ Zagreb uz državnu granicu sa BiH radi na sječi šume.

U pismu objavljenom na zvaničnoj internet stranici Vlade Unsko-sanskog kantona Ružnić navodi da se sječa “na osnovu podataka iz geodetskih karata mjerodavnih za područje Federacije BiH dijelom izvodi i na teritoriji BiH na široj lokaciji bivšeg vojnog aerodroma Željava”.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u saopštenju za javnost je naglasila da “razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju”.

Iz MVP BiH naveli su kako očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh