Politika

Vlast u HNK najavila rebalans budžeta i korona-zakon

Dva bolesnika trenutno su na respiratoru i izrazito su teškog stanja u SKB Mostar, tri su na terapiji kisikom, dok su svi ostali stabilno i bez pogoršanja.

Mostar - Pogled.ba

Doktor Jurica Arapović na današnjoj konferenciji za medije kazao je da su dva bolesnika jučer otpuštena na kućno liječenje, kao i da je tokom protekla 24 sata testirano 239 uzoraka te da su svi bili negativni. Potom je analizirao stanje u posljednjih 50 dana, otkako je pandemija koronavirusa došla i u HNK, ZHK i Kanton 10. Podsjećamo, dosad je u ova tri kantona evidentirano 388 bolesnika od ukupno 5.203 testirana uzorka. Nažalost, zabilježeno je i 17 smrtnih ishoda.

Smrtnost u ova tri kantona iznosi 4,4 posto. Među 17 preminulih je 10 muškaraca i sedam žena, a prosječna životna dob preminulih je 73 godine. Najmlađa osoba koja je preminula od COVID-19 imala je 53 godine, a najstarija 98 godina. Od ukupnog broja evidentiranih 16,2 posto ih je liječeno u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici“, rekao je doktor Arapović.

Prosječna dob svih bolesnika je bila 63 godine. Najstariji koji je liječen imao je 89, a najmlađi 20 godina. Od 388 bolesnika zbrinutih u SKB Mostar, izliječenih je 205, što čini 53 posto od ukupnog broja oboljelih.

“Posebno me raduje da već 15 dana bilježimo stagnaciju broja bolesnika što možemo shvatiti kao posljedicu dobrog rada epidemiologa i svih onih koji se brinu za bolesnike“, dodao je Arapović, te podvukao da slijedi rizično razdoblje u kojem oprez mora biti veliki.

“Svjesni smo da se ublažavaju mjere, i nadam se da će pozitivna epidemiološka slika uroditi plodom da krajem ovog i početkom narednog mjeseca možemo praktički normalizirati stanje na nivo kakav je bio prije epidemije“, kazao je Arapović uz apel građanima da se i dalje pridržavaju socijalne distance, nose maske i rukavice te da redovno peru ruke.

Korona-zakon u HNK nije još donesen jer su se morale iskoordinirati “sve strane u vlasti“, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK Donko Jović.

Naveo je i kako komisija imenovana od strane Vlade radi na zakonu, te kako se nada da će se usvojiti vrlo brzo, jer je to od općeg interesa. Na podsjetnik da je prošlo dva mjeseca, rekao je kako je potrošeno određeno vrijeme na način kako to riješiti i da će se zakon, koji je inače urađen i predstavljen u drugim kantonima, odnositi subvencioniranje plata onima kojima je bio zabranjen rad.

Naveo je i kako je poljoprivreda prioritet pa će se u skorom rebalansu tražiti povećanje sredstava za poljoprivredu, kao i da se računa i na novac stranih izvora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh