Politika

Pobjeda Borisa Johnsona na britanskim izborima

Konzervativci Borisa Johnsona osvojili su najmanje 326 mandata u Britanskom parlamentu, što je dovoljno da osiguraju većinu i da Johnson ostane premijer.

U svom govoru nakon što je dobio većinu Johnson je izjavio kako je riječ o istorijskoj pobjedi koja će mu omogućiti da poštuje volju britanskog naroda i da izvede Veliku Britaniju iz Evropske unije. On je na Tviteru zahvalio i biračima “širom naše velike zemlje…Živimo u najvećoj demokratiji na svijetu”.

Laburistička stranka ostvarila je možda i najgori rezultat od prije Drugog svjetskog rata, odnosno od 1935. godine. Očekuje se da će Jeremy Corbyn biti pozvan na odgovornost, prenosi dw.

John Bercow, bivši predsjednik parlamenta, rekao je kako se radi o apsolutno dramatičnoj pobjedi Borisa Johnsona, ako se rezultati pokažu tačnima te kako će mu dati kredibilitet da provede Brexit do kraja januara 2020. godine.

“Rezultati izlaznih anketa predstavljaju strašan udarac. Sasvim je jasno da će se o nekim stvarima, vezano za vodstvo stranke, raspravljati u narednim danima. Sad je prerano za bilo kakve rasprave”, kazao je Barry Gardiner iz redova laburista za Guardian.

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je Borisu Johnsonu na pobjedi, poručivši da će Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija postići veliki trgovinski dogovor nakon Brexita.

“Ovaj ugovor može biti daleko veći i unosniji od bilo kojeg posla koji bi se mogao sklopiti sa Evropskom unijom”, napisao je Trump na Twitteru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh