Politika

Grabar-Kitarović u Mostaru: Imamo dvije domovine, to su Hrvatska i BiH

Kolinda Grabar-Kitarović danas boravi u Mostaru gdje je prisustvovala svečanoj akademiji povodom prve godišnjice djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH. Tokom svog govora u domu Herceg Stjepan Kosača poručila kako Prsten ima veliki značaj za Hrvate u BiH, tvrdeći kako je tokom prethodnih pet godina mandata to pokazala, i kako nikada neće odustati.

Kolinda Grabar Kitarović u Mostaru

– Prsten kojem danas slavimo prvi rođendan nerazdvojiva je alka u zajedništvu Prstena koji ustrojeno djeluje u Hrvatskoj od 2005. goidine na očuvanju i promicanju kulturnih, duhovnih, ekonomskih i društvebnih postignuća, poručila je.

Istakla je i kako s ponosom prati sve projekte koje je ova organizacija pokrenula. Prepoznaje ih kao iskrene korake prema razvoju svog kraja.

– Uvijek ističem da sam ponosna i sretna na svoj narod i na obiteljske tradicije koje promiče. Uvijek ponavljam kako je naš narod uvijek i svugdje solidaran, otvoren da svakome pomogne. Uvijek ponavljam i kako je to odlika Hrata iz BiH. To je solidarnost koja je odraz milosrđa i vjere, vjere u kjojoj smo odgojeni, kazala je ona.
Hrvatski narod pokazao je kroz burnu historiju tu solidarnost, a ona se posebno iskazala tokom Domovinskog rata, napomenula je.

– I danas se s posebnim pijetetom prisejćam svih hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Hrvatski narod je uvijek bio odan i privržen svojoj zemlji, njegujući svoj povijesni i kulturni identitet, cijeneći svakoga ko poštuje druge, jer jedino zajedništvom, slogom i razumijevanem može se graditi dom, i moguće je stvarati dom zajedno, poručila je hrvatska predsjednica.

Tvrdi i kako je Hrvatska uvijek pomagala i da će nastaviti pomagati hrvatski narod u BiH. Samo međusobnom saradnjom i pomaganjem se može boriti protiv odlaska ljudi, jer podaci su, kako je kazala, zabrinjavajući kada je u pitanju iseljavanje.

– Stoga i danas ističem svaku zajednicu, a pri tome ne smijemo zaboraviti Katoličku crkvu, čije redovnice i redovnici, kako stoljećima tako i danas, daju izniman napor u razvoj obrazovnih, kulturnih, humanitarnih i socijalnih institucija. Potrebno je isticati sve zajednice od nezavisnih do onih institucionalnih kako bi svi prepoznali da je radi opstanka ključno ulagati u mlade učeći ih kako će osigurati svoju budućnost a tako i budućnost svoje domovine, jer oni zaslužuju budućnost kao i svi stanovnici moderne Evrope, kazala je Grabar-Kitarović.

Mostar


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh