Politika

Milorad Dodik: “Rok za formiranje Vijeća ministara 30 dana”

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je danas da je postignut politički dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH.

Milorad Dodik - Twitter

SNSD, HDZ BiH i SDA potpisali su Principe za formiranje vlasti na nivou BiH, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Sastanak lidera pomenute tri političke stranke održan je danas u Sarajevu, u organizaciji delegacije EU u BiH i uz prisustvo šefa te delegacije Lars-Gunar Vigemarka.

Nakon nepunih devet mjeseci od izbora, postigli smo Ssporazum o tome da se u roku od 30 dana formira Vijeće ministara BiH“, poručio je Dodik, te dodao da ukoliko ovaj rok ne bude ispoštovan, dogovor će biti poništen.

On je kazao da ova odluka odražava interese koje treba da provodi budući saziv Savjeta ministara, ali i da će ovo označiti deblokadu Parlamenta BiH, kao i EU integracija.

Osvrnuo se i na spornu tačku, odnosno uslov SDA o upućivanju ANP-a za članstvo u NATO-u.

Mi smo se oko toga dogovorili u okviru formulacije i rekli smo da će se saradnja i integracija odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve relevantne nivoe vlasti u okviru BiH. Mi nikad nismo rekli da smo protiv takve saradnje“, kazao je Dodik.

Dodik je poručio kako su stvoreni uslovi da se u relevantnoj odluci Predsjedništva BiH imenuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nije bilo lako pregovarati i dogovarati“, ocijenio je Dodik.

On je dodao da je ključno pitanje za RS da se formira Vijeće ministara BiH i da se otkoče procedure u vezi sa infrastrukturnim projektima.

Na pitanje oko predaje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) Dodik je rekao da je sve u potpisanim principima pod brojem 3., te nije želio dalje pojašnjavati navedenu formulaciju.

Dodik je rekao da su partneri postigli dogovor o podjeli resora u okviru novog Savjeta ministara BiH.

SNSD-u će, osim predsjedavajućeg, pripasti Ministarstvo komunikacija i saobraćaja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, na čijem čelu će biti ministar iz reda ostalih iz RS.

Na čelu Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane BiH u naredne četiri godine biće kadrovi SDA, a HDZ-u BiH će pripasti Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh