Politika

Željko Komšić: “Izborni zakon mijenjati u skladu s presudama iz Strasbourga”

Napominje da nije moguće izvršiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine vodeći računa samo o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, već će se radi euroatlantskih integracija morat provesti presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strassboruga.

No image - Haber.ba

Bosna i Hercegovina u okviru svojih nastojanja za priključenje Evropskoj uniji mora u narednom periodu ispuniti sve obaveze koje su propisane evropskom pravnom stečevinom, a time i osigurati maksimalnu zaštitu individualnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer je jednakopravnost svih građana i zaštita njihovih individualnih ljudskih prava, jedan od nezaobilaznih temelja Evropske unije – kazao je za “Fenu” član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

On je podsjetio, da je upravo evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, utvrđena članom II/2 i II/4 Ustava Bosne i Hercegovine, te da je akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće zakone, što svakako uključuje Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Komšić naglašava da ispunjavanje navedenih obaveza u kontekstu poštivanja osnovnih evropskih načela i standarda podrazumijeva provođenje četiri dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku.

U tim presudama utvrđeno je postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, čime je stvorena obaveza za ovu zemlju, da to svakako mora promijeniti – kazao je Komšić, ističući da je to i međunarodna obaveza.

Dodamo li tome i tu činjenicu da je članom 46. Konvencije utvrđena obaveza za zemlje potpisnice, da neizostavno moraju provoditi presude iz Srassbourga, pa to stavimo u kontekst člana II/2 Ustava Bosne i Hercegovine, onda postaje jasno da Bosna i Hercegovina ima međunarodnu obavezu provedbe tih presuda, kao i svojim ustavom utvrđenu istovjetnu obavezu – naveo je član Predsjedništva BiH.

Napominje da nije moguće izvršiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine vodeći računa samo o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, već će se radi euroatlantskih integracija morat provesti presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strassboruga, kao i oni dijelovi evropske pravne stečevine koji govore o zaštiti individualnih prava svih građana pojedine zemlje.

Bez toga, kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu postat će veoma upitan, kao i njena sveukupna europska perspektiva. To će postati jasnije onoga trena kad Evropska komisija objavi svoje mišljenje o eventualnom statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu kao i njene preporuke i mjere, odnosno obaveze koje će Bosna i Hercegovina morati ispuniti na svome evropskom putu – smatra Komšić.

Dodaje da će sve politike i politički akteri koji daju prijedloge koji su u suprotnosti s evropskom pravnom stečevinom, evropskim vrijednostima i normama, tada imati priliku da korigiraju vlastite stavove ili, u suprotnom, da u cijelosti ponište evropska nastojanja Bosne i Hercegovine vodeći se nekim drugim anticivilizacijskim politikama koje Bosnu i Hercegovinu u potpunosti udaljavaju od Evropske unije, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh