Politika

Pokrenuta inicijativa za rezervni sastav policije u Zeničko-dobojskom kantonu

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona uputila je inicijativu kantonalnoj Skupštini za osnivanje rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ tog kantona, prenosi “Kliks”.

Zeničko-dobojski kanton - Blogspot.com

“Što se tiče inicijative, pratićemo i koordinisano nastupati s drugim policijskim agencijama u BiH i odlučno realizovati sve odluke Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kada je u pitanju rezervni sastav policije”, rekao je policijski komesar kantonalnog MUP-a Semir Šut.

On je naveo da je MUP Zeničko-dobojskog kantona pokrenuo proceduru za prijem novih službenika, što znači da se prioritetno radi na popunjavanju redovnog sastava policije jer trenutno nedostaje 160 policijskih službenika, prenosi “Srna”.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić smatra da je, zbog trenutnih dešavanja u BiH, inicijativa o formiranju rezervnog sastava policije očekivana i normalna, te da će o tome odluku donijeti Skupština Zeničko-dobojskog kantona, nakon čega će biti preduzete dalje aktivnosti.

Komisija Predstavničkog doma Federacije BiH /FBiH/ za bezbjednost donijela je juče četiri zaključka, uključujući i zahtjev predstavnicima međunarodne zajednice, prvenstveno OHR-u da zaustave usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava.

U zaključcima Komisija poziva Vladu FBiH, a kantonalnim preporučuje da popune aktivni policijski sastav radi sveukupnog bezbjednosnog ambijenta u ovom entitetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh