Politika

Izetbegović: “DF će biti partner, nismo ni mi govorili Dodiku koga će okupiti, niti smo prigovarali HNS-u”

U BiH i na Balkanu će, dodaje, sve doći na svoje mjesto kada počnemo poštivati demokratske aksiome, poput Ustava, vladavine zakona i teritorijalnog integriteta, naročito naglasivši poštivanje Zakona o odbrani BiH, a u kontekstu protivljenja stranaka iz entiteta RS NATO putu BiH Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, komentarišući potpisivanje sporazuma sa Demokratskom frontom, kazao da je to dobar potez.

Bakir Izetbegović - Faktor.ba

“Sada imamo još jednog partnera koji predstavlja četvrtu grupu građana i birača, koji se ne svrstavaju ni kao Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi već kao jedna bosanska stranka, jedan četvrti stub i po meni je to jako dobrodošlo”, izjavio je Izetbegović.

U BiH i na Balkanu će, dodaje, sve doći na svoje mjesto kada počnemo poštivati demokratske aksiome, poput Ustava, vladavine zakona i teritorijalnog integriteta, naročito naglasivši poštivanje Zakona o odbrani BiH, a u kontekstu protivljenja stranaka iz entiteta RS NATO putu BiH.

“Ne možemo birati ko je legitimni predstavnik u nekoj skupštini ili parlamentu pa kazati da DF to nije, da sa njima neće. Mi nismo govorili gospodinu Dodiku i SNSD-u koga će sve okupiti, niti smo imali ikakvih prigovora na to ko je u HNS-u. Niko neće prigovarati ni ovoj bošnjačkoj i bosanskoj strani. DF će definitivno biti u koaliciji”, poručio je predsjednik SDA.

SDA i DF, smatra Izetbegović, neće dopustiti da se dogodi situacija od prije tri godine, kada je DF izašao iz vlasti.

“Ja sam sve vrijeme radio upravo na tome, da dobijemo i četvrtog partnera, da to nije samo bošnjačko-srpsko-hrvatska koalicija. Četvrtina građana u ovoj zemlji glasa za građanske i bosanske stranke te one moraju imati svoje mjesto i odgovornost kada je u pitanju budućnost građana ove zemlje”, dodao je Izetbegović.

Kada su zahtjevi SNSD-a da ta stranka dobije mjesto predsjedavajućeg i tri ministarstva u Vijeću ministara BiH u pitanju, Izetbegović ističe da se ne može, ako imate manje ruku u Parlamentu od bloka SDA i DF-a, tražiti više pozicija.

“Deset godina taj blok, u skladu sa Ustavom koji kaže da će narod biti proporcionalno zastupljen, ima četiri ruke. Redovno je problem što se traži više i što se traži da neko drugi ustukne, ustupi i odustane i da se na račun njega proširite”, pojašnjava Izetbegović, prenosi “Faktor“.

DF nema posebne zahtjeve kada je raspodjela resora u pitanju, ali ima poseban zahtjev koji se odnosi na očuvanju BiH.

“Mislim da su napravili jedan odgovoran, jedan hrabar potez, za razliku od ostalih iz Bh. bloka koji su ziheraški pobjegli od odgovornosti. DF je ušao i DF će se boriti za ono što su njegovi principi, ideologija, politika i što je interes ove zemlje”, kazao je Izetbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh