Politika

Pregovori u HNK-a ipak neće ići glatko

Optimizam je vladao u delegacijama HDZ-a i SDA u HNK-u nakon posljednjeg sastanka u prostorijama KO SDA u Mostaru.

Vlada HNK - Haber.ba

Predsjednici Ljubo Bešlić i Edin Mušić najavili su zajednički rad na poboljšanju uslova življenja u ovom kantonu, iskazali su tad i zadovoljstvo ranijom saradnjom, ali i priznali – postoje i dalje problemi ili neslaganja oko nekih stvari. Jasno, problem komesara policije dugo je kamen spoticanja, a u SDA također nisu zadovoljni ni imenovanjima u fondovima, zavodima i ostalim kantonalnim institucijama, gdje je balans narušen na štetu Bošnjaka.

Raniji politički dogovor o komesaru i ministru unutrašnjih poslova nije ispoštovan, pa su u prethodnom mandatnom razdoblju Hrvatima pripala oba mjesta. MUP i obrazovanje kao najvažniji resori nikad ranije nisu ‘pripali’ političkim opcijama koje predstavljaju isti narod. Ovog puta špekuliše se da bi moglo doći do zamjene pozicija, te da bi Bošnjaci mogli dobiti MUP za obrazovanje, što pregovarači ipak odbacuju. Jedan od njih rekao nam je jučer da o raspodjeli resora na dosadašnjim sastancima nije ni razgovarano.

To će biti druga faza pregovora, glasio je njegov odgovor.

Raspodjela, dakle, slijedi nakon što Skupština imenuje rukovodstvo. I to bi, naizgled, nakon posljednjeg sastanka trebala biti rutinska stvar, s obzirom na to da su delegacije postigle dogovor da se predsjedavajućim imenuje Šerif Špago, a njegovim zamjenikom Tomislav Martinović. Mandatar Vlade je Nevenko Herceg. Ipak, naša saznanja kažu da stvari i dalje usložnjava imenovanje zamjenika predsjedavajućeg Skupštine iz reda srpskog naroda. HDZ nastoji po svaku cijenu ‘progurati’ Zoru Dujmović, dok u SDA to nemaju namjeru podržati, pošto bi se na taj način prekršili i Poslovnik o radu Skupštine i Ustav HNK-a. HDZ bi u tom slučaju kasnije mogao i do Vlade po principu 7:5, tačnije mogao bi im pripasti ‘srpski’ resor. U SDA ne žele odustati od raspodjele po principu 6:6. To je, ističu, crvena linija i od toga se neće odstupiti.

Ne može Skupština nešto raditi u ime Kluba Srba, kaže naš sagovornik.

Poslovnikom o radu, Klub poslanika Srba zadužen je da predlaže kandidata za rukovodstvo Skupštine. Skupština jedinstvenim glasanjem potvrđuje kandidata, i to natpolovičnom većinom od ukupnog broja poslanika. Ukoliko Skupština nema traženi broj poslanika ili ako Klub nema prijedlog, mjesto zamjenika predsjedavajućeg ostaje upražnjeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh