Politika

Ima li BH bloka u Hercegovini i hoće li ga biti?

Svojevremeno su mostarski SDP i DF ponudili rješenje za izmjene izbornih pravila u ovom gradu. Saradnja na nivoima gradskih organizacija bila je i ostala, slažu se i jedni i drugi, veoma dobra i ona traje i danas.

Bh. blok - Haber.ba

Ipak, prije dvije i po godine na lokalnim izborima ove su stranke u nekim drugim općinama HNK-a suprotstavile kandidate za načelnike (poput Jablanice), što je pogodovalo HDZ-u, SDA ili SBB-u, čiji su kandidati završavali kao pobjednici. Nakon općih izbora, na zadovoljstvo većine lijevo orijentisanih bh. građana, zaživio je BH blok, koji bi prema najavama trebao biti uspostavljen i u Hercegovini.

U HNK-u, koji prema tradiciji posljednji dobija izvršnu vlast (i ovog će puta biti tako), Blok zasad ne postoji, ali ideja je živa. Kantonalni odbor SDP-a je krajem 2018. obznanio odluku o ostanku u opoziciji, da bi se delegacija predvođena predsjednikom Zoranom Mikulićem kasnije ipak sastala sa čelnicima hercegovačkog HDZ-a, razgovarajući o formiranju vlasti. Mikulić je tad kazao da će bez obzira na stav KO, u SDP-u sačekati odluku BH bloka o eventualnom koaliranju sa HDZ-om i SDA.

Istini za volju, BH blok još nije formalizirao unutarnje djelovanje, prije svega način donošenja odluka. Jako je važno prije nego započnemo bilo kakvu priču ovdje, znati hoće li se odluke unutar Bloka donositi većinom ili konsenzusom, kazao je Mikulić.

Na pitanje o eventualnom zajedničkom nastupu sa DF-om i NS-om na lokalnim izborima za dvije godine, predsjednik KO SDP-a je odgovorio: “Svrha postojanja Bloka u najmanju ruku bio bi zajednički nastup na narednim izborima. Bez toga ne vidim svrhu bilo kakvog bloka, posebno kada smo u oporbi. Ako ste oporba, onda ste oporba.

Volja za saradnjom u Hercegovini postoji i u Našoj stranci. Nedavno izabrani predsjednik Tarik Tanović ističe da je saradnja sa SDP-om i DF-om poželjna iako ove dvije stranke danas, za razliku od NS-a, imaju poslanike u kantonalnoj Skupštini.

Snaga opozicije trebala bi se vidjeti na lokalnim izborima. Nastojat ćemo ostvariti kvalitetnu saradnju i u HNK-u i u Mostaru. U Mostaru je moguće napraviti i širu priču od BH bloka, ističe Tanović.

Konstatuje i da su u BiH prilike i navike takve da je kampanja za lokalne izbore 2020. ustvari već počela.

Nadam se da će naše biračko tijelo za dvije godine činiti mladi. Mostar bi mogao i trebao biti lakmus-papir, a mišljenja sam i da, ako već sad započnemo saradnju sa ostalim strankama Bloka, imamo dovoljno vremena za kvalitetnu organizaciju, dobru kampanju i na kraju priliku za dobar rezultat, smatra Tanović.

U DF-u za konkretnije korake čekaju da se “stvari unutar Bloka izbalansiraju“. Profesor Ahmed Džubur najavljuje da će KO provesti ono što definišu vrhovi stranaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh