Politika

Vijeće ministara neće danas odlučivati o datumu početka rada državnog zatvora

Odluke kojima bi se utvrdio početak rada državnog zatvora (Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine) Vijeće ministara BiH ipak neće razmatrati na današnjoj sjednici, rečeno je novinarima.

Vijeće ministara BiH - News-blic.com

Naime, Vijeće ministara BiH odlučilo je ove tačke dnevnog reda razmatarti na kraju današnje sjednice, međutim novinari saznaju da će sjednica biti prekinuta prije nego što uopće otpočne raprava o tome.

Odluke koje bi otkočile zastoj u otvaranju državnog zatvora, koji je trebao zvanično početi s radom još 1. januara, bile su pred državnim ministrima i na prethodnoj sjednici, ali ni tada nisu razmatrane.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša još tada kao problem identificirao je neslaganje među ministrima kada je u pitanju uspostavljanje menadžmenta zatvora te je upozorio na višemilionske gubitke zbog zastoja u početku rada.

Izgradnja zatvora koštala je nešto manje od 40 miliona eura, s tim da su gotovo 11 miliona eura bila donatorska sredstva, a ostalo su kreditna i sredstva iz budžeta BiH.

U zatvoru bi trebalo biti smješteno do maksimalno 600 pritvorenika i osuđenika, ukoliko bi u jednoj zatvorskoj jedinici bilo više od jedne osobe, a prema planu je u konačnici da će u toj instituciji raditi više od 270 osoba, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh