Politika

Trivić: “Ristovski dobio 195.000 KM mimo svih procedura”

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) ponovo je danas kritikovala entitetsku vlast zbog malih izdvajanja za kulturu, posebno filmsku umjetnost, dok se istovremeno sredstvima građana RS-a podržavaju pojedinačni projekti umjetnika iz Srbije.

Jelena Trivić - Vijesti.ba

Poslanica Partija demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić je kritikovala odluku Vlade RS-a, koja je nedavno odobrila 195.000 KM iz budžetske rezerve za pomoć Producentskoj kući ‘Zilion film’ iz Beograda za snimanje istorijske drame ‘Kralj Petar prvi’.

Ukupna sredstva za razvoj filma u budžetu RS-a iznose 100.000 KM, dok je Lazar Ristovski za film ‘Kralj Petar prvi’, nakon što je snimljen, dobio 195.000 KM iz budžeta RS-a mimo svih procedura, jer mu je to neko obećao. Čak me nije ni iznenadila ta informacija, ali se niko, pa ni resorna ministrica nije tome usprotivio – rekla je Trivić.

Podsjetila je da Federacija BiH ima i Oskara i Zlatni globus, kao i druge nagrade za filmove, koje su snimili umjetnici u tom bh.entitetu, za razliku od RS.

S druge strane, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić istakao je da treba pozdraviti pozitivne projekte, dok je šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić rekao da su u RS sramno male plaće glumaca.

Rasprava o ulaganjima u filmsku umjetnost je pokrenuta na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a tokom rasprave o Prijedlogu zakona o plaćama zaposlenih u oblasti kulture u RS, kojim je predviđeno povećanje platnih koeficijenata za zaposlene u pomenutim oblastima, raspoređenih na radna mjesta s visokom stručnom spremom, a s ciljem izjednačavanja njihovih zarada sa plaćama zaposlenih u drugim oblastima javne uprave.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta je i Nacrt zakona o Gradu Gradiška, zbog kojeg će se, ako bude usvojen, mijenjati i Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS.

Bit će razmatran i Nacrt zakona o socijalnom stanovanju te, između ostalog, izmjene Zakona o privrednim društvima i o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kao i više izvještaja koji se odnose na rad pojedinih institucija u 2017. godini, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh