Politika

Nakon najave iz SDA o inicijativi za ukidanje naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH, u RS najavljuju razdruživanje

Ove politike vode BiH direktno u propast, smatraju analitičari.

DW

„Niti će nestati Republika Srpska, niti Bosna i Hercegovina. Džaba se zamaramo. Ja sam to rekao i prije 15 godina…..Ali ne možete vi napraviti iskorak kada vam neko prijeti cijepanjem Bosne i Hercegovine, onda to ljudi shvataju kao slabost. Ali kada bi imali jednu normalizaciju odnosa, kada bi prestali ovu antiustavni i antidejtonski zahtjevi i nama bi se otvorio širi prostor”, rekao je 2017. godine, tada bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović u intervjuu za DW, odgovarajući na pitanje šta je to što on može uraditi da bi svima bilo bolje, kako bi zemlja krenula naprijed.

Razdruživanje

Nešto više od godinu dana kasnije, stranka na čijem je Izetbegović čelu, SDA, najavljuje preispitivanje naziva Repubilke Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. I nije trebalo dugo čekati da se lampice upale u srpskom političkom korpusu, toliko brzo da neki analitičari navode da sve izgleda kao da se radi o dogovoru kako bi se i dalje održavao nivo tenzija koji već godinama traje na prostoru BiH. Prvi odgovor stiže od srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika (SNSD) koji najavljuje „razdruživanje u BiH“ ukoliko inicijativa dođe pred Ustavni sud BiH.

Besuch türkischer Präsident Tayyip Erdogan in Bosnien und Herzegowina (Klix.ba)
Bakir Izetbegović je svojevremeno rekao da neće nestati ni BiH ni Republika Srpska

„Ova inicijativa nije spojiva sa Ustavom BiH. Tamo piše da je BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH, što govori o tome da je RS ustavna kategorija i ne može se dovesti u pitanje njeno ime. Ukoliko bude podnesena inicijativa zatražićemo zasjedanje Narodne skupštine RS i predložićemo mjere koje će biti adekvatne. Podnošenje te inicijative biće i inicijativa za razdruživanje BiH. RS nema namjeru da trpi i da čeka ishod tog procesa ne imajući povjerenja u odluku Ustavnog suda. Ovo je kap koja je prevršila svaku mjeru”, rekao je Dodik, koji je za danas najavio sastanak lidera svih političkih partija iz RS kako bi se zauzeo jedinstven stav o ovom pitanju.

„RS po mjeri svih”

„SDA će odlučiti ko će pokrenuti pravnu proceduru, ali to će sigurno ići. BiH je multietnička država i nije u redu da se jedan dio BiH označava samo po jednom od naroda pa ni RS. Takođe, RS je po Ustavu tog entiteta multietnički u kojem svi narodi i ostali građani treba da budu ravnopravni, dakle, to je diskriminacija prema svim onima koji nisu Srbi da se entitet zove po jednom od naroda”, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Šafik Džaferović (SDA), prenosi FENA.

Čak ni pravni stručnjaci, u svojim izjavama, ne vjeruju u mogućnost osporavanja naziva RS pred Ustavnim sudom BiH. A i kako bi s obzirom na činjenicu da je upravo to definisano Dejtonskim sporazumom. Sulejman Tihić je 2006. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti grba, zastave i himne Republike Srpske, tada „Bože pravde” . Apelacija je prihvaćena za himnu i grb, ne i zastavu, nakon čega je definisan amblem i nova himna, „Moja Republika”, što je osporavano pred Ustavim sudom RS, koji je inicijativu odbacio.

Bosnien Herzegowina Milorad Dodik Präsident der Republika Srpska (picture alliance/AP Photo/D. Vojinovic)
Milorad Dodik je najavio sastanak lidera svih političkih stranaka u RS-u

Dvojac bez kormilara

„Bakir Izetbegović je potpuno izbgubio politički kompas i očigledno je da mu je preostao samo konflikt i to pokušaj da da sve argumente Dodiku da legitimiše svoju secesionističku politiku. Taj dvojac vodi nas direktno u propast”, kaže profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Enver Kazaz,prenosi DW

Samo dan prije nego što je saopšteno da će se ići sa inicijativom pred Ustavni sud, SDA i SNSD održali su sastanak o formiranju vlasti na državnom nivou. Zajednička ocjena nakon sastanka je bila da postoji spremnost sa obje strane da se radi na formiranju Savjeta ministara uz izjavu da su „razgovarali o tome da svi spuste loptu”.

Psihičko zlostavljanje

„Ako spuštanje lopte u političkoj verziji BiH znači za jedne ukidanje onih drugih a za druge razdruživanje, onda građani ove zemlje, koji su birali te svoje političke predstavnike, treba masovno da isele iz ove zemlje. Oni koji ostaju trebalo bi podnesu tužbu za sistemsko, decenijsko nanošenje duševne boli, vrijeđanje inteligencije, političko i psihičko zlostavljanje, mrcvarenje i maltretiranje”, kaže politički analitičar Tanja Topić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh