Politika

Nikšić: “SDP kao dio BH bloka ima odgovornost prema državi, nemamo se pravo povući”

Okončana je sjednica Predsjedništva SDP-a, koja je trajala nešto više od četiri sata i na kojoj je razgovarano o učešću te stranku u vlasti na enttietskom i državnom nivou, ali i o formiranju vlasti u pojedinim kantonima.

Nermin Nikšić - Nap.ba

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je nakon sjednice da nije pitanje da li će ta stranka koalirati sa SDA, HDZ-om ili SNSD-om.

“Mi smo bezbroj puta i u kampanji rekli da nećemo s njima koalirati, niti bilo kakva promjena odluke pojedinačno od SDP-a dolazi u obzir. Kad smo otvorili ovu priču, kad smo otvorili mogućnost da zbog stanja u BiH, zbog činjenice da na političkoj sceni imamo partije koje blokiraju put BiH u NATO i EU, koji žele da uvedu nove podjele, koje govore o podjeli države BiH, onda smo rekli da kao BH blok imamo odgovornost i da se ne možemo povući samo tako na tribine, grickati košpice i gledati šta se dešava na političkoj sceni BiH”, poručio je Nikšić.

Naglasio je da je već druga sjednica Predsjedništva SDP-a posvećena budućnosti države i aktuelnom stanju. Na njima je, dodaje, afirmiran niz zaključaka koje će prenijeti partnerima u BH bloku na sastanku 29. januara.

“SDP sam ne ide na koaliciju na bilo kojem nivou sa bilo kojom nacionalnom strankom. Kakva će biti odluka BH bloka, to ćete znati 29. januara”, kazao je predsjednik SDP-a.

Dodao je da je zaključeno kako je BH blok budućnost bh. političke scene i nešto što je probudilo nadu građanima u BiH.

“To podrazumijeva da u nekom peroidu koji je pred nama formaliziramo BH blok, način donošenja odluka, koje su to odluke koje ćemo donositi konsenzusom, koje se mogu donositi u diskusijama”, pojasnio je Nikšić.

Ukoliko dođe do razgovora sa, kako je kazao, etno-nacionalnim strankama, BH blok će ponuditi dokument za “očuvanje države BiH”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh