Politika

Čović brani Dodika: “Njega ucjenjuju dva bošnjačka člana Predsjedništva”

Predsjedništvo HNS-a danas je u Mostaru održalo posljednju sjednicu pred saborsko zasjedanje planirano za subotu.

No image - Haber.ba

Predsjednik Dragan Čović podsjetio je da je između ostalog razgovarano i o dokumentima koje su članice Sabora prilagale, a koji će se naći na subotnjem dnevnom redu. Cilj je bio otkloniti nedostatke i eventualne tehničke smetnje, kako bi zasjedanje bilo kratko i efikasno.

Prihvaćena je i Deklaracija HNS-a koja se odnosi na položaj hrvatskog naroda u zemlji. Njezin nacrt već sutra će biti dostupan predstavnicima medija. Kazao je da je riječ o dokumentu koji je složeniji nego svi dosadašnji kad je u pitanju HNS. Sastoji se od sedam poglavlja, od kojih se svako odnosi na pojedine segmente života u današnjoj BiH.

Predsjednik HNS-a najavio je i da će subotnje zasjedanje polučiti bolje rezultate nego sva dosadašnja. Apelacija Ustavnom sudu koju je najavio nakon nedavnih odluka CIK-a, već je otišla na željenu adresu. Upitan hoće li i ovog puta biti kandidat za predsjednika HNS-a, kazao je da vjerovatno hoće, te da je to ustvari stvar njegove stranke koja će kao i ostale članice imati više različitih prijedloga.

U nedavno potpisanom sporazumu sa HDZ-om 1990 nema nejasnoća. Dvije stranke su se, navodi, opredijelile zajedno raditi na rješenju pitanja koja su ključna za položaj Hrvata u BiH. Sporazum je HDZ BiH ranije potpisao i sa još sedam ili osam stranaka, naveo je. Na pitanje jesu li brojni problemi u zemlji zasjenili Grad Mostar, kazao je da nisu, uz podsjećanje da je u deklaraciji jasno naveden i problem grada na Neretvi.

U narednim će danima održati sastanke sa organizacijama HDZ-a u kantonima gdje je njegova stranka ostvarila najbolji rezultat. Vlada u ZHK-a već je konstituisana, a dogovori su, tvrdi, postignuti i u Posavini, odnosno u SBK-a.

Ostaje nam Vlada u Mostaru (misli na HNK-a) i u Herceg-Bosni (misli na Kanton 10). Vjerujem da ćemo u “Herceg-Bosni” do kraja tjedna imati i Vladu i prijedloge za Dom naroda. Vidjet ćemo kakva je dinamika u Mostaru (ponovo misli na HNK-a)… Razgovori su krenuli. U županijama u kojima smo većina do 10. veljače bismo trebali sve završiti. Nadam se da ćemo na zeničko-dobojskom prostoru, obzirom na tri predstavnika HDZ-a, također imati kvalitet kad je riječ o izvršnoj vlast. Informirani smo i kako se okuplja bošnjački set stranaka. Oni su do kraja mjeseca željeli osigurati zajednički nastup svih stranaka. SBB je kasnije kazao da im ne pada na pamet učestvati u tome, a sad će to učiniti i još neki subjekti. O tom ne bih špekulirao. Evidentno ćemo u narednih sedam, osam dana imati jasan Dom naroda. To će stvoriti mogućnost da se usvoji proračun i u drugom domu, kazao je Čović.

Stvari su kad je riječ o HNS-u, odnosno o HDZ-u jasne i kada su u pitanju Vijeće ministara i Vladi FBiH. Ponovio je da su uslov za uspostavu Federalne vlade, izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Partneri će morati razumjeti da nikad nećemo doći u poziciju da netko Hrvatima bira predstavnike.

Ovaj posao ide brže od očekivanog. Ako uskoro dobijemo županijske vlade i Dom naroda, onda ne vidim razloga da vlast ne funkcionira normalno. Zadatak HNS-a je otkloniti manjakvosti. Kad god bošnjačka strana procijeni da je došlo vrijeme za takvo nešto, ona će lako provjeriti odluke Ustavnog suda. Svako rješenje koje osigura legitiman izbor za nas je prihvatljivo. Bez toga ćemo teško napraviti iskorak, smatra prvi čovjek HNS-a.

Govoreći o Vijeću ministara kazao je da ucjene koje su na sceni nisu dobre i kako se ne bi trebale događati.

Jasno je da dva bošnjačka člana predsjedništva uvjetuju gospodina Dodika, kako bi mu dali suglasnost za mandatara Vijeća ministara. Mislim da se to ne smije događati, ako već imamo unaprijed zadanog mandatara. Znamo da je to predstavnik srpskog naroda. Ako nastave tako vjerojatno ćemo imati reakciju s druge strane. Tu mi ništa posebno ne možemo učiniti, kazao je Čović na kraju današnje konferencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh