Politika

“Dodikova moć će se testirati zastavom RS u prostoriji gdje se održavaju sjednice Predsjedništva”

Novo Predsjedništvo BiH izgleda mi smiješno. Bave se stvarima koje su tipično populističko dodvoravanje javnosti, nemaju nijedan ozbiljan potez.

Zastava RS - Nezavisne.com

To za “Srpskainfo” kaže bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ocjenjujući početak mandata svog nasljednika Milorada Dodika, ali i hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva – Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

– Da li je ozbiljan potez bilo unošenje zastave Republike Srpske u Predsjedništvo?

Stavljanje zastave u hodnik je njeno potcjenjivanje.

– Zastava je i u Dodikovom kabinetu, bila je i na sastanku sa nekim ambasadorima!?

Uvijek je u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH bila srpska zastava. Nikada nije bila u hodniku, nego je bila u kabinetu. Ako može, a ja ga podržavam i ohrabrujem, neka zastavu unese u prostoriju gdje se održavaju sjednice Predsjedništva. Na tome će se testirati Dodikova moć. On je sebi postavio visoke kriterijume i ja ga ohrabrujem da to uradi, kao što ću ga kritikovati ako to ne uradi, jer je sam sebi zacrtao taj cilj.

– Da li ste Vi ikad pokušali da unesete zastavu RS na sjednicu Predsjedništva BiH?

Ne. Zato što to niko nije uradio prije mene, to nije bila praksa.

– Koji ključni politički problemi očekuju Predsjedništvo BiH?

Prvo je ubrzavanje evropskih integracija koje će jako teško biti ostvariti u ovakvim uslovima trenutnog nepostojanja saglasnosti za formiranje većine. Drugi je MAP i treći je rješavanje Izbornog zakona, što traže predstavnici HDZ.

– Da li je odmrzavanje MAP pokušaj NATO da BiH na brzinu uvuče u članstvo? Ima li to veze sa Dodikom u Predsjedništvu?

Ne bih rekao da to ima direktne veze s Dodikom. To su odluke koje su izvan dometa bilo kog lokalnog političara. To je očito uslovio međusobni odnos NATO i Rusije.

– Da li priča o BiH i NATO može da prođe mimo saglasnosti RS u Predsjedništvu BiH?

To zavisi od Dodika. On, odnosno SNSD je taj koji je tražio MAP, SNSD je na vlasti kada je MAP odobren, SNSD mora naći način kako iz ovoga da izađe. Ja sam protivnik toga da to bilo ko drugi preuzme na sebe. Odgovornost SNSD je da ovu priču dovede do kraja. To znači da je odbaci ili da je prihvati. Nema trećeg.

– Oni tvrde da su je već odbacili Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti RS.

Onda ćemo vidjeti. Ne možete na međunarodnoj sceni reći jednom nešto, a onda nakon nekog vremena reći nešto drugo. Dobrano morate voditi o tome računa. To pokazuje koliko su bili površni kada su prvi put govorili, kazao je između ostalog Ivanić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh