Kultura

Jeste li čuli za stari grad Pset? Evo gdje je to danas u Bosni i Hercegovini

Srednjovjekovni stari grad Pset (Peseth i Pesachnyk), kasnije Krupa i Bosanska Krupa, je nastao u srednjem vijeku kao stolni grad psetske župe.

HISTORIJA.INFO

U historijskim poveljama srednjovjekovni grad Krupa se spominje od 13. vijeka, iako se utemeljenje ovog grada, desilo mnogo ranije u ranom srednjem vijeku.

Od tog perioda do danas stari grad Pset je svjedok burnih historijskih dešavanja, smjena carstava i vladara, svjedok razvoja grada koji se nastajao u njegovom podnožju i koji je u pojedinim historijskim perodima bio kraljevski grad.

Utvrdeni kompleks starog grada Pset je sastavljen od jednog gornjeg obora zatvorenog unutar jednog prostranijeg bedema, koji je izgrađen na padinama koje imaju oštre strmine. Obor gornjeg grada je zaštićen impozantnom borbenom kulom i zatvoren ulaznim vratima sa zasvodenim lukom.

Zbog oskudnih pisanih historijskih izvora iz najranijih vremena i nepostojanja dokaza o počecima zidanja ovog grada ostale su u usmenoj predaji legende o zidanju starih gradova, piše Historija.info.

Prema jednoj legendi stari grad Krupu (Pset) zidala je djevojka Krupana, a susjedni Jezerski (Castrum Hiesera) da je zidala djevojka Jezerka iz Bužima, piše bosniainfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh