Kultura

Otvorena izložba o urbicidu u periodu 1992. – 1995.

U okviru obilježavanja 30. godišnjice rušenja Starog mosta u Centru za kulturu Mostar otvorena je izložba fotografija na temu urbicida u periodu 1992. – 1995.

vijest.ba

U okviru obilježavanja 30. godišnjice rušenja Starog mosta u Centru za kulturu Mostar otvorena je izložba fotografija na temu urbicida u periodu 1992. – 1995. u suorganizaciji Fakulteta humanističkih nauka i Mostar Memorial & Museuma.

Pamćenje kao društveni i kulturalni fenomen, ne rekonstruira samo prošlost i načine na koje se društvo odnosi prema prošlim događajima, već organizira i iskustvo sadašnjosti i budućnosti.

Proučavanje urbicida i kulturocida/heritocida iz različitih perspektiva (historiografske, antropološke, arhitektonske, književnoteorijske i književnohistorijske, etnološke i drugih) pokazuje se kao moralni imperativ i zalog u izgradnji zdravijeg, zrelijeg i humanijeg društva, naveli su organizatori, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh