Kultura

Sarajevo: Promovirane knjige ”Nišani u BiH” i ” Mehka moć i javna diplomatija Turske u BiH i Sandžaku (2002.-2017.)”

Promocija knjiga koje će biti značajni izvori akademskoj zajednici održana je u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu

U petak u Sarajevu održana je promocija dvije knjige pod naslovom ”Nišani u Bosni i Hercegovini” autora Nihada Klinčevića i ”Mehka moć i javna diplomatija Turske u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (2002.-2017.)” autora Jahje Muhasilovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Promocija je održana u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB) podsjetio je kako je TDBB osnovan 2003. godine u cilju dijeljenja iskustava i znanja te unapređenja saradnje općina članica bratskih zemalja.

“Riječ je o organizaciji koja trenutno ima aktivnosti u više od 30 zemalja i blizu 1.200 općina članica. Trenutno se nalazimo u BiH, gdje nas očekuje intenzivan program. Došli smo s delegacijom izvršnog odbora TDBB-a“, rekao je Solak.

Dodao je kako se u prostorijama IUS-a danas održava promocija dvije značajne knjige, a koja bi mogla biti od velikog značaja akademskim krugovima, naročito historičarima.

Jedna od tih knjiga je i naslovom ”Nišani u Bosni i Hercegovini” autora Nihada Klinčevića, a govori o karakteristikama nišana u BiH.

Izdavač je TDBB-a, a knjiga je izdata na bosanskom, turskom i engleskom jeziku.

Druga knjiga čija je promocija održana danas jeste ”Mehka moć i javna diplomatija Turske u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (2002.-2017.)” autora Jahje Muhasilovića, a izdao ju je TDBB.

”Nadam se da će ove knjige biti od koristi za intelektualce u BiH”, rekao je Solak koji je podsjetio na značaj nišana kroz historiju jedne zemlje, kao svjedocima jednog vremena.

Činjenica da je knjiga izdata na nekoliko jezika, pojašnjava Solak, bit će od koristi široj zajednici.

Ističe kako se u drugoj knjizi govori o odnosima Turske i BiH u posljednjih 20 godina, odnosno projektima organiziranim u pomenutom periodu, a izdata je na engleskom jeziku što će zasigurno koristiti i međunarodnoj zajednici.

Solak se osvrnuo i na posjetu delegacije TDBB-a BiH, tokom koje je planirano niz susreta i potpisivanja sporazuma.

”Ovo je nešto što nas mnogo raduje. Općine iz BiH i Turske razvijaju svoj odnos. To ne ostaje samo na potpisivanju protokola već oni i bivaju pretvoreni u projekte”, rekao je Solak.

Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, rektor IUS-a, kazao je kako su danas na kampusu organizirana dva programa, jedan je promocija knjiga, a drugi promocija diplomanata IUS-a.

”Sretni smo što smo domaćini aktivnosti TDBB-a. Vjerujemo da će biti od koristi široj zajednici“, rekao je Yildirim.

Podsjetio je kako je IUS obrazovna institucija koja je i tokom pandemije organizirala određene aktivnosti u skladu s epidemiološkim mjerama pa je dio održan i online putem.

”Uspješno smo završili sve aktivnosti u vezi nastave i sada imamo promociju diplomanata. Nije bilo nikakvih prekida. Održali smo online, ali i kombinaciju dva modela“, rekao je Yildirim.

Sretan je što su dva programa organizirana jer je to pokazatelj da se život polako vraća u normalu, a nada se da će u skorijem periodu biti organizirane nove aktivnosti i dočekani novi studenti.

Dr. Jahja Muhasilović, autor knjige ”Mehka moć i javna diplomatija Turske u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (2002.-2017.)”, kazao je kako je knjiga zvanično objavljena prošle godine.

”Knjiga je važna iz razloga što se bavi mehkom moći Turske koja je dosta primjetna u našem regionu i javnoj diplomatiji koja je u suštini instrument za dostavljanje te mehke moći koju Turska posjeduje. Ja sam u ovoj knjizi analizirao tri vrste javne diplomatije Turske: vjerska diplomatija, tzv. Student exchange diplomatija (razmjena internacionalnih studenata, odnosno stranih studenata koji studiraju u Turskoj) i saradnja između lokalnih zajednica, odnosno tzv. Lokalna diplomatija”, rekao je Muhasilović.

Dodao je kako je riječ o njegovoj doktorskoj disertaciji koja je pretvorena u knjigu, a fokus je bio na BiH i Sandžaku, jer smatra da je Sandžak poprilično ”zapostavljen“ u akademskim krugovima, odnosno analiza izučavanja Sandžaka.

”Smatrao sam da je bitno uključiti i Sandžak. Osim toga, u ovoj knjizi, u onom dijelu koji se bavi vjerskom diplomatiji Turske treba napomenuti da sam detaljno analizirao stanje između islamskih zajednica u Srbiji, gdje preko deceniju postoji sukob između dvije islamske zajednice, one koju podržava Sarajevo, odnosno IZ BiH, i one koja je stacionirana u Beogradu”, rekao je Muhasilović.

Smatra kako je ovo prvi akademski rad koji se detaljnije bavi ovim pitanjem, zbog čega će biti značajna historičarima, naročito onim koji se bave modernom historijom Balkana.

U knjizi je želio dati temelj budućim autorima koji bi se bavili ovim pitanjem.

Nihad Klinčević, autor knjige ””Nišani u Bosni i Hercegovini“ , kazao je kako je knjiga rezultat višegodišnjeg teoretskog i terenskog istraživanja.

Kazao je kako mu je čast da je knjiga publikovana na tri jezika.

”Govoriti o nišanu nije govoriti samo o isklesanom kamenu ili komadu stijene. Svaki nišan ima svoju univerzalnu priču o prošlosti i ona se ne veže samo za ime ili ličnost osobe koja je ukopana ispod. Mi s ove vremenske perspektive iz nišana možemo vidjeti i društveni status, položaj, društvene odnose… Po oznakama, šehidskim nišanima koji na sebi imaju isklesane sablje, bodeže, ratne zastave, po godinama tačno možemo vidjeti koji je period bio turbulentnih dešavanja i ratnih sukoba”, rekao je Klinčević.

Osvrnuo se i na nišane iz perioda osmanskog perioda, kojima se posvećivala značajna pažnja.

”Što se tiče ostataka nišana i ostataka iz osmanskog perioda i danas imamo lokalitete u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, gdje se prilikom izvođenja građevinskih ili poljoprivrednih radova, nalaze ostaci nišana u zemlji, ostaci temelja tekkija i džamija“, rekao je Klinčević.

Knjigom je obuhvaćen period od 12. do 21. stoljeća, a sadrži značajne i manje poznate informacije o društvenim prilikama u BiH.

Ceremoniji promocije knjige prisustvovao je i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Delegaciju Izvršnog odbora TDBB-a koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, između ostalih čine gradonačelnik Balikesira Yucel Yilmaz, generalni sekretar TDBB-a Fahri Solak, načelnik općine Beykoz (Istanbul) Murat Aydin, načelnik općine Bagcilar Lokman Cagirici, načelnik općine Basiskele (Kocaeli) Mehmet Yasin Ozlu i načelnik općine Karatay (Konya) Hasan Kilca.

Delegacija je u četvrtak održala sastanak izvršnog odbora, a u petak je održano i potpisivanje sporazuma općine Novi Grad Sarajevo i Karatay, Konya.

U subotu je planirano potpisivanje protokola o bratimljenju između općina Jablanica i Bagcilar, a u nedjelju posjeta Donjem Vakufu i prisustvo manifestaciji Ajvatovica.

Za ponedjeljak je planirana posjeta Doboju gdje će biti održana ceremonija potpisivanja ugovora u vezi projekta izgradnje mosta te polaganje kamena temeljca. Riječ je o ponovnoj gradnji mosta srušenog tokom rata. Vrijednost projekta je nekoliko stotina hiljada eura, a finansiranje u značajnoj mjeri je podržao TDBB.

Istog dana trebala bi biti održana ceremonija otvorenja dijela kompleksa staračkog doma u Srebrenici, a projekt je podržala općina Beykoz i TDBB. Planirana je i posjeta mezarju u Srebrenici.

Delegacija bi trebala boraviti i u Modriči gdje će prisustvovati ceremoniji otvorenja projekata, koja je planirana za utorak. Cilj projekta je poticanje na zaposlenje većeg broja ljudi, naročito u poljoprivredi, kao i sprečavanje odlaska radne snage.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh