Kultura

U Narodnom pozorištu Mostar u petak predstava “Huzur”

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 28.05.2021. godine bit će odigrana predstava „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, sa početkom u 20 sati.

Predstava 'Huzur' - PR / Haber.ba

„Huzur“ donosi priču o borbi, suočavanju sa najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti.

Predstava ukazuje na važnost prevencije i redovnost obavljanja mamografskih i ultrazvučnih pregleda, te podstiče gledaoce na razmišljanje o tome šta može zadesiti nas ili nekoga ko nam je najbliži. Vrlo važna društvena tema koja je kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

Teška dijagnoza mojega života otkrila mi je šokantne podatke o broju žena koje obolijevaju od ove bolesti svakodnevno, a posebno o dobnoj granici koja je užasavajuća pa su to danas većinom mlade žene ispod četrdesete. U tom kontekstu, Huzur je moje životno djelo jer sam željela lično doći s knjigom u sva ona mala i velika mjesta i gradove gdje smo bili na promocijama, pričati s ljudima očima, ne riječima, podijeliti iskustva, potrgati stigme nerazgovaranja o bolesti koju još zovemo onim najgorim, umotavamo u celofan kao što uloške još u granapu umotavaju u fišeke, da ne bi ko, ne daj Bože, vidio. Znam za desetke žena koje su svoj karcinom pronašle upravo nakon moje otvorene priče o njemu, i rekla sam, ako mi išta bude trebalo pisati u biografiji, neka stoji samo to. Da je neko negdje potaknut mojom pričom otišao doktoru na vrijeme i spasio vlastiti život. Huzur je i spomenik ljubavi. Ljubavi koja sve izdrži za ljubav. Borbi. Istrajnosti. Najviše – spomenik slobodi. Oslobađanju. Miru. Huzur je mir u svim dimenzijama ljudskog postojanja.“, zapisala je o predstavi autorica Martina Mlinarević.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Saša Oručević, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus.

Predstava će biti odigrana uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog štaba FBiH koje su na snazi. Broj mjesta ograničen!

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

ULAZNICE

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Predstava ‘Huzur’ – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh