Kultura

U Kosači počeo peti Mostar strip vikend

Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara “Mostrip“ po peti put organizator je manifestacije Strip vikend, koji je svečano započela danas u 12 sati na platou doma hercega Stjepana Kosače. Realizacija ovogodišnjeg festivala podrazumijevala je pridržavanje svih propisanih mjera prevencije širenja koronavirusa. Ove godine u grad na Neretvi stiže devet umjetnika iz svijeta stripa: Lana Šator, Milorad Vicanovic-Maza,Ismet Erdić-Erda, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković,Osman Hajdarević, Zoran Herceg i Berin Tuzlić.

Mostar Strip / PR -Haber.ba

– Bilo je teško sve pripremiti obzirom na mjere i restrikcije koje su na snazi, a u početku je čak bila dilema i da li ikako održati strip vikend. Na kraju smo odlučili da tradiciju ne prekidamo, bez obzira što su nam gosti iz sedam zemalja bili primorani otkazati dolaske. Ovo je trebao biti dosad najveći i najbolji strip vikend u Mostaru, ali nažalost tako neće biti. Okrenili smo se domaćim autorima, njih će doći devetoro i bez obzira na sve siguran sam da nas očekuje bogat program danas i sutra, rekao je predsjednik Udruženja ljubitelja stripa Mostar, Dubravko Šimić.

Fanove stripa u Mostaru danas očekuje potpisivanje i crtanje od strane autora, bogata takozvana burza stripa uz popuste, dok će striparnica Tarantula neke čak darivati besplatnim stripvoma.

Mostar Strip / PR – Haber.ba

– Tu je za najmlađe posjetitelje nezaobilazna maskota “Mostarko“. Imat ćemo također i izložbu gostujućih autora, dok smo nažalost standardne radionice za djecu koje smo imali ranije, bili primorani otkazati zbog pandemije. Naravno, čeka nas i nezaboravno druženje sa autorima, dodao je.

Mostar Strip / PR – Haber.ba

Kaže i da je interesovanje za strip svake godine sve veće. U dalekoj prošlosti strip je bio veoma popularan duž cijele bivše Jugoslavije, a ljubav se kod dijela stanovništva zadržala sve do danas. U ovom vremenu popularnost i zastupljenost nije ni izbliza kao nekad, posebno otakako je došlo do ekspanzije informacijskih tehnnologija.

– Strip vikend je projekat koji je i nastao s ciljem popularizacije stripa među mladima, koji su ga možda bili i zaboravili. Imamo sve više posjetitelja, te sve veće interesovanje medija. Moram da kažem i kako svake godine svi autori urade neki rad s motivom Mostara, a ti radovi uglavnom putem društvenih mreža odmah odu u svijet. I to je dobra promocija Mostara i Bosne i Hercegovine, kazao je Šimić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh