Kultura

“Identitluk” i “Sjećaš li se Dolly Bell” najbolje predstave na festivalu “Mostarska liska”

Grand prix nagradu ponijela je predstava “Identitluk”, Tanje Miletić-Oručević, nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Mostar, a pod pokroviteljstvom BHRI

Dodjelom nagrada i izvedbom predstave “Čorba od kanarinca”, autora Miloša Radovića, a u režiji Riada Ljutovića igranoj u čast nagrađenih, večeras je okončan festival komedije “Mostarska liska”, koji je bez obzira na pandemiju koronavirusa imao svoje zakašnjelo, 17. Izdanje.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je pet predstava – sve domaće produkcije, a razlog su ograničenja uzrokovana pandemijom COVID-a 19.

Grand prix nagradu ponijela je predstava “Identitluk”, Tanje Miletić-Oručević, nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Mostar, a pod pokroviteljstvom BHRI.

Žiri publike i žiri medija najboljom festivalskom predstavom proglasio je “Sjećaš li se Dolly Bell” Abudlaha Sidrana, koju je režirao Kokan Mladenović, a u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo. Predstava Kamernog teatra dobila je priznanja i za najbolju scenografiju. Stručni žiri dodijelio je i specijalno priznanje za nadahnutu dramsku igru mladom glumcu Kamernog teatra 55, Davoru Goluboviću, koji je utjelovio lik Dine Zolja. Golubović se prisutnima obratio video-linkom.
Video poruku publici u Mostaru poslao je i najbolji glumac prema mišljenju stručnog žirija Festivala – Emir Hadžihafizbegović za ulogu u predstavi “Sjećaš li se Dolly Bell”. Najbolja glumica festival je Ajla Hamzić (Narodno pozorište Mostar), koja igra u predstavi “Identitluk”. Specijalno priznanje – plaketa “Ahmed Obradović” uručena je reditelju predstave “Sjećaš li se Dolly Bell”, Kokanu Mladenoviću, za najbolju režiju.

Stručni žiri činili su glumac Dragan Jovičić, redatelj Ivan Lemo i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Mostar Salko Pezo. U žiriju medija sjedile su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su žiri publike činile Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh