Kultura

Bajram-namaz klanjan i u najjužnijoj džamiji u Bosni i Hercegovini

Najjužnija džamija u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u Višićima nadomak Čapljine, samo je 25 km od Jadranskog mora. Porušena 1993. godine, a ponovno je otvorena 2007. godine.

Džamija u Višićima Screenshot/Federalna.ba

Od 1971. do 1978. godine gradila se džamija u Višićima uz samu granicu s Hrvatskom. U rata 1993. je porušena, ali priča tu ne prestaje.

“Od povratka u Višiće i Čeljevo koji je krenuo 1999. godine prvo je očišćen lokalitet džamije i harema koji se nalazi u blizini i počela je izgradnja veće i ljepše džamije”, kaže za “Federalnu” višićki imam Ibrica efendija Kurtović.

Džamiju danas, radi molitve, posjećuje oko 130 porodica iz Višića, Čeljeva, Mostara, ali dolaze i turisti. Mještani Višića svoje veselje i bogatu trpezu dijele i ovaj put sa svojim komšiajma, bez obzira na to slave li ovaj praznik ili ne.

“To su naše komšije, svrate, popiju sok, pojedu nešto slatko. Kad je Božić isto tako mi kod njih”, priča mještanka Višića Zulka Repeša.

“Da je loš suživot ne bih dolazio. Ovdje je zaista posljednjih godina lijepo doći, razgovarati s ljudima, s mojim Višićanima. Što je bilo, bilo je”, kaže mještanin Višića Satko Bitanga.

Poljoprivreda je glavni izvor zarade za stanovnike ovoga kraja. Uspjeli su Višićani obnoviti džamiju, izgraditi porušene domove, obnoviti međuljudske odnose, ali još uvijek nisu uspijeli pronaći zaposlenje koje će im omogućiti egzistenciju.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh