Humanost

Muslim Aid donira plastenike za 240 poljoprivrednih proizvođača

Muslim Aid Association će u saradnji sa donatorima i pratner Općinama/Gradovima u 2022. godini kroz programe sufinansiranja donirati 240 plastenika sa dodatnom opremom i sadnicama za poljoprivredne proizvođače širom Bosne i Hercegovine.

Kenan Sinanović mladi agronom iz Žepca - PR / Haber.ba

Edina Šehić-Saliji, direktorica Muslim Aid Association, istakla je da je svrha projekta osnažiti najranjivije kategorije stanovništva ali i proizvođače koji svoju proizvodnju žele proširiti kroz dodjelu start-up paketa i transferom znanja i vještina u oblasti plasteničke proizvodnje.

„Korisnici koji će biti izabrani putem Javnog poziva će dobiti uz sufinansiranje plastenik od 100m2 sa sistemom za navodnjavanje, mulch folijom i sadnicama, kako bi se potaknula njihova održivost i intenzivirala plastenička proizvodnja“, pojasnila je Šehić-Saliji.

Projekat plasteničke proizvodnje u Općini Breza realizuje se po treći put, a načelnik Vedad Jusić je kazao da će hrana u budućnosti vjerovatno biti jedan od najskupljih resursa.

„Sigurno ćemo se polahko početi vraćati domaćoj proizvodnji na našim njivama, avlijama i iz tog razloga je ovakav projekat uvijek dobrodošao. Na ovaj način ćemo našim građanima obezbjediti egzistenciju, ali i pružiti šansu mladim ljudima“, istakao je Jusić.

Projekat plasteničke proizvodnje se realizuje u posljednjih 7 godina i do sada je realizovan u preko 70 Općina/Gradova u BiH. Start-up pakete je dobilo preko 2300 korisnika, a svoja znanja i vještine o plasteničkoj proizvodnji su dodatno usavršili kroz tematske edukacije. Jedan od proizvođača koji je učestvovao u projektu je i Kenan Sinanović iz Žepča.

„Po struci sam inžinjer poljoprivrede i ovaj plastenik je za mene idealna prilika da svoje znanje apliciram u praksi. Projekat je idealna prilika da nama mladim porodicama omogući da imamo neke prihode od poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Sinanović.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plasteniku“ realizuje se u sklopu Muslim Aidovog programa socio-ekonomskog osnaživanja, a biće realizovan u sljedećim Općinama/Gradovima: Novi Grad, Kozarska Dubica, Zavidovići, Ključ, Gornji Vakuf-Uskoplje, Šipovo, Čelinac, Vitez, Breza, Vogošća, Teslić, Novi Travnik, Tuzla. Javni pozivi će biti objavljeni na web stranici Muslim Aid Association i na stranicama jedinica lokalne samouprave blagovremeno.

Povrće u plasteniku – PR / Haber.ba

Plastenik – PR / Haber.ba

Potpisivanje ugovora-direktorica Saliji, načelnik Jusić i donatori .- PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh