Humanost

Vijeće učenika MSŠ Busovača organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju “Jedan slatkiš – jedno dijete”

Početkom decembra 2019. , Vijeće učenika MSŠ Busovača počelo s organizacijom već tradicionalne humanitarne akcije „Jedan slatkiš – jedno dijete“. Krajnji cilj ove akcije bio je izmamiti osmijeh na dječija lica. Veličina akcije ogleda se upravo u tome – razveseliti djecu povodom novogodišnjih praznika .

Novogodišnji paketići - Federalna.ba

Vijeće učenika MSŠ Busovača organiziralo je podjelu paketića učenicima prvog razreda u Busovači i u Solakovićima, u područnim školama koje djeluju u sklopu OŠ Kaćuni.

Podjeli paketića prisutvovali su direktor Osnovne škole Kaćuni, Đenan Hodžić , direktor Mješovite srednje škole Busovača, Admir Hodžić, kao i prvi koordinator ove akcije Esmir Omanović. Naravno, pored navedenih osoba tu su bili članovi Vijeća učenika na čelu s predsjednicom Brkić Nedžmom.

U akciji prikupljanja slatkiša učestvovali su učenici, profesori i uprava MSŠ Busovača. Značajan doprinos dali su naši partneri Vijeće mladih općine Busovača i Tarik Mujčić – Chillout (bivši predsjednik Vijeća učenika za vrijeme čijeg mandata je ova akcija prvi put realizirana). Našim partnerima se srdačno zahvaljujemo.

U akciji je prikupljena određena svota novca koju su učenici iskoristili za kupovinu slatkiša od kojih je formirano 40 paketića. Pri kupovini slatkiša, uslov je bio “slatkiši su morali biti proizvedeni u BiH (imati bar code +387)”.
“Drago mi je što sam bila dio ove akcije i pomogla našem Vijeću učenika da iznese jedan ovakav projekat. Žao mi je što sam učenica završnog razreda i neću moći I sljedeće godine da budem direktno dio organizacije ove akcije. Želim im sve najbolje.”, izjavila je Harisa Vuković zapisničar Vijeća učenika.

Primarni cilj je našim mališanima izmamiti osmijeh na lice sa slatkim zalogajima i probuditi osjećaj pripadnosti u našoj lokalnoj zajednici kako djeci tako i srednjoškolcima, jer smatramo da je to veoma važno sada kada mladi svakodnevno napuštaju našu domovinu, a ovu akciju smo iskoristili da potaknemo naše sugrađane i učenike na kupovinu domaćih proizvoda i njegov značaj. Ovo je tradicionalni projekat Vijeća učenika naše škole, koji se danas realizuje širom BiH, a korjenje vuče iz ideje nekadašnjeg rukovodstva našeg Vijeća čenika. Ideja da se ovako nešto pokrene, počela je na inicijativu Esmira Omanovića tadašnjeg zamjenika Vijeća učenika i kasnije potpredsjenika mreVUK-a SBK (Mreža vijeća učenika kantona je popularizirala ovu akciju u cijeloj Bosni i Hercegovini, mreVUK prikupi i podjeli preko 1.500 paketića na području Federacije BiH).

”Zadovoljna sam što je projekat uspio izmamiti veći broj osmjeha naših mališana. Nadam se da ćemo sljedeće godine uspjeti navedeni projekat podići na još veći nivo . Osim osmjeha pokazali smo da smo drušveno odgovorni kupovinom samo domaćih proizvoda. Želim se zahvaliti direktoru Admiru Hodžiću koji je bio uz mene u svakom trenutku. Danas sam se osjećala ponosno jer smo uspjeli ispuniti naš cilj”, istakla je Nedžma Brkić , predsjednica Vijeća učenika MSŠ Busovača i koordinatorica ovog projekta.

Vijeće učenika MSŠ Busovača aktivno radi i djeluje u Busovači od 2005. godine sa ciljem da srednjoškolce predstavimo kao resurs koji država treba da koristi, a nikako kao problem koji treba rješavati, što je vizija Mreže savjeta/vijeća učenika u BiH (mreSVUBiH), čiji smo ponosni član. U sklopu mreSVUBiH-a, naše Vijeće učenika je član i Mreže vijeća učenika Srednjobosanskog kantona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh